Van voor naar achter, van links naar rechts

29-02-2016 Zie ik dat nou goed? Ja, ik zie het goed. Dat lijkt me onveilig. Mag ik dat wel zeggen? Ja, dat mag ik denk ik wel zeggen ja. Ik sta bij de supermarkt en heb net mijn fiets op slot gezet. Ik stop het sleuteltje in mijn zak en al lopend valt mijn oog op een fiets die twee plekken verderop staat.

De grillige breuk in de achterlamp is als een pijnlijke grimas die het treurige bestaan van deze fiets weergeeft. De miserabele staat van het vehikel valt me op, maar toch is er iets dat nog meer in het oog springt. Achter op de fiets zit een kinderzitje. Niks bijzonders zou je zeggen.

Er fietsen honderdduizenden mensen met zo'n ding achterop. Maar de meeste mensen hebben het zitje (waarschijnlijk) netjes vastgeklikt met het bijbehorende mechanisme. Dat in het overgrote deel van de gevallen aan zo'n stoeltje vastzit. Edoch niet deze fietser. Hier is geen sprake van een kliksysteem. Niet van welk systeem dan ook. De beste man (of vrouw?) heeft zijn stoeltje vastgeplakt met niets anders dan ducttape. Ik kijk even om me heen en voel er voorzichtig aan. Naar voor, naar achter, van links naar rechts, schiet als songtekst door me heen. Ik moet lachen maar het is natuurlijk treurig. En levensgevaarlijk. Ik denk even aan mijn eigen zoon die veilig achterop zit.

Tijd om eens een specialist te vragen waar een kinderstoeltje zoal aan moet voldoen.

De eerste norm van 2004 is inmiddels sterk achterhaald en houdt innovatie op het gebied van kinderfietsstoeltjes tegen, zo zegt Secretaris van de Nederlandse normcommissie 'Kinderartikelen' Juliane Eykelhoff. "Dit document - NEN-EN 14344:2004 Artikelen voor zuigelingen en peuters - Kinderzitjes voor de fiets - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden - laat zien hoe een veilig fietszitje gemaakt kan worden. Een paar voorbeelden: onderdelen die los kunnen, moeten een minimale grootte hebben. Zo voorkom je dat een kind ze inslikt. Onderdelen die niet los kunnen, mogen kleiner zijn. Ze moeten dan wel op een plek zitten waar het kind er niet bij kan met zijn mond of vingers."

Minder productspecifiek
Ook Nederlandse partijen als Yepp hebben last van de achterhaalde norm en werken daarom actief mee aan de herziening, aldus Eykelhoff. "De nieuwe opzet zal minder productspecifiek zijn. Het doel is dan ook om een risicobeoordeling eraan ten grondslag te leggen zodat de norm toekomstbestendig wordt. Onafhankelijk van het te testen product moet gekeken worden of het aan de veiligheidseisen voldoet. Het toepassingsgebied blijft echter voorlopig ongewijzigd."
Beslis mee!

Het proces van herziening is nu ruim een half jaar bezig en staat daarmee nog aan het begin. Nederlandse partijen die actief invloed willen uitoefenen op de inhoud van de nieuwe versie, of eerder dan de markt willen weten welke eisen erin komen te staan, kunnen contact opnemen met Juliane Eykelhoff, consultant Agrofood & Consument via afc@nen.nl

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl