Veilig spelen met NEN

27-01-2020 De Snacktime Doll, Orbeez, Sky Dancers. Heeft u ze in huis? Hopelijk niet. Of anders ver weggestopt. De Snacktime Doll heeft namelijk als hobby (de naam zegt het al) eten. Maar de pop werkt niet alleen de bijgeleverde plastic frietjes naar binnen. Er zijn gevallen bekend dat ook vingers ten prooi vielen aan dit vraatzuchtige speelgoedpopje.

En wat dacht u van een balletje dat zich door vocht toe te voegen kan vergroten tot wel twintig keer zijn eigen omvang? Handig om in te slikken? Nee dus. Kinderen die het toch deden konden linea recta naar het ziekenhuis om de reuzenknikker uit hun maag te laten verwijderen. Een sterk verhaal voor de chirurg van dienst, en voor het kind op school. Maar ik zou het toch maar laten de volgende keer.

Net als het spelen met Sky Dancers, popjes die met vleugeltjes door de lucht spinnen. Althans, totdat de accu op is en ze zich vervolgens met een noodgang naar beneden storten. In sommige gevallen op het hoofd van een kind. Al deze soorten speelgoed zijn uit de handel gehaald. Maar in eerste instantie dus toch verkocht. De lijst met gevaarlijk speelgoed is trouwens veel langer. U zult ook vaak lezen dat ‘De NVWA waarschuwt voor gevaarlijk speelgoed’.

Het volledig uitbannen of bijzonder streng controleren op gevaarlijk speelgoed is best een uitdaging. Zo moet in Europa speelgoed in elk geval de CE markering dragen om verhandeld te mogen worden. Door het aanbrengen van de CE markering op speelgoed verklaart de fabrikant of importeur dat zijn product aan de Speelgoedrichtlijn 2009/48/EG voldoet.

Voor Europese consumenten die hun speelgoed via Chinese webshops kopen is er echter onduidelijkheid over de CE markering ontstaan. De Chinese webshops voegen hetzelfde symbool toe aan hun speelgoed, maar (klein verschil) de letters staan aan elkaar vast in plaats van met een spatie tussen de C en E, zoals bij het echte label. Bij de Chinezen staat het dan voor ‘Chinese Export’. Opletten dus!

Maar gelukkig is er ook nog de NEN-EN 71-reeks die veiligheidseisen bevat voor verschillende soorten speelgoed. Deze norm geeft specifiek invulling aan de eis uit de Speelgoedrichtlijn, dat speelgoed veilig moet zijn. De norm doet dat met verschillende soorten speelgoed, van vingerverf tot scheikundedozen, van schommels tot bordspellen. Door het aanschaffen van één van de normen uit de reeks hebben fabrikanten en importeurs dus de garantie op een veilig product dat hen helpt aan de wet te voldoen. En dat wilt u natuurlijk! Een ongeluk door onveilig speelgoed levert behalve een slachtoffer mogelijk ook gewetenswroeging op. Slaapt u goed als u weet dat er een kind door uw onveilig speelgoed een ongeval heeft gehad? En dan heb ik het niet eens over mogelijke imago- of financiële schade. Met de normenserie NEN-EN 71 doet u dus uzelf en uw kleine consumenten een plezier.

Er zijn verschillende normen van toepassing op speelgoed. De normserie NEN-EN 71 bestaat uit de volgende delen:

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl