"Voetbal is mijmeren over randzaken"

24-06-2016 Laat ik nog maar eens de vinger op de zere plek leggen: onze jongens zijn er niet bij, deze zomer op het EK voetbal. Roemloos uitgeschakeld zijn 'we'. Aanvankelijk was ik na de uitschakeling vervuld met walging en in de verste verten niet van plan om ook maar 1 wedstrijd te bekijken. Nu het EK inmiddels in volle gang is, heb ik toch al aardig wat wedstrijdminuten meegepikt.

En het is nog leuk ook, moet ik met enige schaamte erkennen. Ik mis onze jongens niet eens. Bijkomend effect: ik kijk met enige distantie naar de teams die elkaar de loef proberen af te steken en dan vallen ook andere zaken op. Mijn gedachten dwalen af en toe af naar de zijlijnen van het voetbal. Zoals een wijs man ooit eens zei:"voetbal is mijmeren over randzaken." Zijn er regels over hoe groot een veld mag zijn? Gelden er regels voor stadionstoeltjes? De wedstrijdbal? De hoogte van het gras? En als de supporters achteraf (of tijdens de wedstrijd) lekker aan de gele rakkers zitten, is dat eigenlijk gewoon bier wat in die plastic bekers zit? En de handschoenen van die keeper, hoe zit dat? U zult nu wel denken, waarde lezer, 'die man heeft geen leven. Geniet toch gewoon van de wedstrijd.' U heeft gelijk, ik schrijf het even van me af en zak daarna met mijn gele rakker weer onderuit. Proost! En trouwens: die wijze man, dat was ik.

Handschoenen
Een keeper moet het niet alleen hebben van zijn eigen kracht en snelle reactievermogen. Zonder goede handschoenen is de beste man machteloos. Een goede handschoen voldoet aan de norm NEN-EN 16027. Volgens die norm mag de handschoen, zelfs bij flinke klappen, niet meer dan 20 mm verschuiven.

Evenementenbier
Het is een twee-eenheid: voetbal en bier. Tijdens evenementen wordt vaak bier geschonken met een lager alcoholpercentage, veelal in plastic bekertjes. Dit 'evenementenbier' bevordert de veiligheid. Maar het bier zelf moet ook veilig zijn. We weten dat het voornamelijk water, gerst, hop en gist bevat. Maar stoffen van schimmels? In bier zit ook een stof waarmee zorgvuldig omgegaan moet worden, ochratoxine A (OTA). Dit wordt geproduceerd door schimmels en komt voor op allerlei planten en producten. De toegestane hoeveelheid ochratoxine is wettelijk vastgesteld. Het kan gemeten worden met de testmethode in NEN-EN 14133. Proost!

Het gras
De beste grashoogte is volgens de kenners 23 mm. Om dit goed te meten wordt de Europese norm NEN-EN 12233 gebruikt. Die meet met een lichtgewicht apparaatje, een soort ronde schijf die om een meetlat heen zit.

Scheenbeschermers
Is een scheenbeschermer wel sterk genoeg om een messcherpe tackle op te vangen? Wel als deze voldoet aan NEN-EN 13061. Testen zorgen voor maximale veiligheid. Na een trap mag de scheenbeschermer niet meer dan 15 mm zijn verschoven. En de vervorming mag na een trap niet meer dan 25 mm zijn.

Geen gatenkaas
De maaswijdte van een doelnet moet zo klein zijn dat een bal niet via het net het doel kan verlaten of via het zijnet in het doel kan worden geschoten. De mazen zijn volgens NEN-EN 748 maximaal 0.120 meter.

Zo, u bent weer helemaal bijgepraat. Geniet van het toernooi!Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met NEN.

Eerder door u bekeken

Column over alledaagse zaken

Door Johan van Leipsig

Sinds 2016 schrijft Johan, voor elke editie van Consumentenzaken- en AgroFoodmail, een column over de alledaagse dingen met een relatie naar normen en normalisatie. Johan is de eigenaar van DéTé Communicatie en schrijft regelmatig over normalisatie voor de e-mailnieuwsbrieven van NEN.

Hij klimt ook in de pen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, bouw, tuinbouw, sport en horeca. Werelden die mijlenver uit elkaar lijken te liggen. Inderdaad, ´lijken´, want zoals Johan zelf zegt: “Dété is het cement dat ze verbindt. Geen branche zo onbekend of ik spring er uit volle overtuiging en vol nieuwsgierigheid in!”

www.detecommunicatie.nl