DC-installaties voor laagspanning

DC, ofwel gelijkspanning en -stroom kent een toenemende belangstelling binnen de elektrische installatiepraktijk. Dat is logisch want steeds meer vormen van energieopwekking en energieopslag zoals zonnepanelen en accu’s, gebruiken het.

Er is zelfs voor elektrotechnici een speciale NPR voor geschreven, de NPR 9090 die hen beter bekend moet maken met het fenomeen DC.

Ruim 120 jaar geleden was het Nikola Tesla die de voor ons zo bekende AC (wisselstroom) introduceerde. Een andere stroompionier, Edison, dolf met zijn gelijkstroom het onderspit omdat het destijds simpelweg te duur was om apparaten op gelijkstroom te laten werken. Tegenwoordig is dat anders en gebruiken steeds meer apparaten gelijkstroom. Elektronica zoals computers, audio- en video-apparatuur, moderne LED-verlichting en ook frequentieomvormers voor de aansturing van elektromotoren, zijn allemaal gebaseerd op DC als energiebron.


Wisselspanning

Bij wisselspanning lopen elektronen van de pluspool naar de minpool en van de minpool naar de pluspool. De stroom wisselt dus continu van richting. Hoe vaak dit binnen 1 seconde gebeurt, noem je de frequentie. In Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz. Het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselspanning en een stopcontact werkt dan ook op basis van wisselspanning.Gelijkspanning

Bij gelijkspanning lopen elektronen alleen van de pluspool naar de minpool; de stroom loopt dus altijd in dezelfde richting. De meeste elektrische apparaten en installaties werken op basis van gelijkspanning - maar stopcontacten werken dus op basis van wisselspanning. Dit vormt over het algemeen geen problemen, want het omzetten van wisselspanning naar gelijkspanning is relatief eenvoudig. Dit gebeurt vaak met behulp van de batterij of adapter van een apparaat. Die gebruikt alleen de benodigde spanning, die kan variëren van 5 V tot wel 300 V gelijkstroom.Voordelen

Gelijkstroom kent verschillende voordelen.

  • Het omzetten van AC naar DC is tegenwoordig veel goedkoper dan vroeger en is daarmee een groot voordeel dat het succes van DC installaties verklaart.
  • Bovendien is de distributie door de kabel van gelijkstroom veel efficiënter dan wisselstroom, dat een veel kleiner deel van de capaciteit van een kabel gebruikt.


NEN 1010

DC als technologie voor elektrische installaties is inbegrepen in de scope van de meeste normen voor elektrische installaties in gebouwen, zoals NEN 1010.

Omdat DC nog niet grootschalig wordt toegepast, is een aantal bepaling niet voldoende uitgewerkt in NEN 1010. Dit geeft aanleiding tot discussies hoe de elektrische installatie uitgevoerd moet worden om te voldoen aan bijvoorbeeld de Nederlandse wetgeving (bouwbesluit) en verzekeringsvoorwaarden, waar NEN 1010 vaak als referentie wordt gebruikt.

 


Wie maakt NPR 9090 en hoe kan ik participeren?

Normcommissie NEC 64 is samen met een aantal subcommissies bij NEN verantwoordelijk voor de NPR 9090.

Ook u kunt ontwikkelingen rechtstreeks volgen en actief beïnvloeden door lid te worden van deze commissie. Daardoor bent u als de eerste op de hoogte en krijgt u toegang tot een groot netwerk.

Eerder door u bekeken

Contact

NEN Klantenservice:
Voor vragen over het bestellen van elektrotechnieknormen.

015 2 690 391

klantenservice@nen.nlNEN Elektrotechniek trainingen:
Voor vragen over praktijkgerichte trainingen (op maat).

015 2 690 188

training@nen.nlNEN Elektrische installaties:
Voor inhoudelijke vragen over normen of deelname aan normcommissies.

015 2 690 194

elektrische-installaties@nen.nl