NPR 9090 nuttig voor duurzame installateur

23-01-2019 Gelijkstroom heeft de toekomst. Onze huidige wisselspanningssystemen zullen geleidelijk aan vervangen worden door de meer duurzame gelijkstroominstallaties. NPR 9090 springt in op nieuwe duurzame werkwijze in en is daarmee een belangrijk instrument voor installateurs die klaar willen zijn voor de toekomst.

De overgang van AC naar DC is een geleidelijk proces. Maar wel een proces dat zeker gaat plaatsvinden. Als installateur is het daarom zaak vast energie te steken in die transitie naar gelijkstroomsystemen. Een praktijkvoorbeeld geeft aan dat ons huidige systeem niet logisch werkt. Kijk bijvoorbeeld eens naar het systeem van zonnepanelen. Je wekt via het paneel gelijkstroom op, die wordt omgezet naar wisselstroom en gedistribueerd over het elektriciteitsnet van het huis en vervolgens weer omgezet naar gelijkstroom voor de diverse apparaten. Al die conversieslagen zijn niet alleen onlogisch maar leveren ook verlies op. Bovendien is het vanuit het elektriciteitsnet zo geregeld dat wanneer het net wegvalt, je niets meer hebt aan je zonnecellen. Eigenlijk heel vreemd. Met een actief DC systeem zouden deze problemen allemaal niet spelen. Daarnaast kan je met actieve DC meer vermogen sturen over het bestaande leidingnetwerk. Dit bespaart weer op extra investeringen voor de verzwaring van ons elektriciteitsnet. Bovendien is actieve DC beter toegerust op het voorkomen van grootschalige sabotage.

Door alle voordelen lijkt de overstap van AC naar DC een kwestie van tijd. De NPR 9090 biedt de installateur richtlijnen en informatie over DC-systemen en helpt hem zich voor te bereiden op de toekomst.

NPR 9090
De NPR 9090 is een handleiding voor de installateur die met DC gaat werken. De NPR is geschreven om de elektrotechnicus, die nu nog niet dagelijks met DC te maken heeft, te doordringen van het feit dat DC-installaties specifieke kennis en vaardigheden vereisen. In de NPR staan die kennis en vaardigheden beschreven.

Het document is een bron van richtlijnen met onderbouwende informatie, beter leesbaar en wat praktischer van aard dan de NEN 1010. Die is meer opgezet om ook juridisch de belangrijkste zaken af te timmeren.

Opgenomen in Werken met NEN 1010
Vanaf nu is deze NPR 9090 ook volledig in de “Werken met NEN1010” opgenomen. Als u een abonnement heeft op dit product is de laatste versie van de complete NPR 9090 online te bekijken.
Kijk voor meer informatie op www.werkenmetnen1010.nl en neem een proef abonnement.


Deelnemen aan de commissie?

Als u interesse heeft om deel te nemen aan de commissie die verantwoordelijk is voor NPR 9090, neem dan contact op met Goffe Schat, e-mail elektrische-installaties@nen.nl.Eerder gepubliceerde artikelen

NPR 9090 is aanvulling op NEN 1010

04-10-2018 We kennen uiteraard allemaal de norm NEN 1010. Deze norm voorziet de installatiebranche van richtlij...

NPR 9090 'DC installaties voor laagspanning' gepubliceerd

27-09-2018 NPR 9090 (Nederlandse Praktijkrichtlijn) is geschreven om de elektrotechnicus die nu nog niet dageli...

NPR 9090 maakt van Nederland koploper

04-06-2018 Gelijkstroom (DC) is sterk in opmars. DC vereist de nodige specifieke kennis en vaardigheden. En die...

NPR 9090 is een dynamisch document

22-11-2018 NPR 9090, de handleiding voor de installateur die met DC gaat werken, is nog maar net gepubliceerd. ...

Eerder door u bekeken

NEN Shop

Klantenservice

Vragen over bestellingen, abonnementen, NEN shop of facturen? We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 17.00 uur.

(015) 2 690 391

klantenservice@nen.nl