Alarmsystemen

Alarmsystemen worden gebruikt voor het signaleren van inbraken, overvallen en als beveiligings- en evacuatiesystemen. Alarmsystemen zijn ook populair op het gebied van sociale alarmering waar ze een

hulp zijn voor ouderen en invaliden die hiermee, terwijl ze thuis zijn, een verbinding kunnen maken met een centrale hulpverleningspost.

Lees meer

Alarmsystemen en normen?

Er zijn een aantal 'alarmsysteem-normen'. De meest bekende zijn de onderstaande:

De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 8136 'Alarmtransmissie over IP-netwerken' is een leidraad voor ontwerp en installatie van IP-netwerken voor alarmtransmissie, maar slaat ook een brug tussen de puur Nederlandse BORG-voorschriften en de genoemde nieuwe Europese normen voor alarmtransmissiesystemen.

NEN-EN 50136-1 beschrijft aan welke prestatie-eisen de communicatie tussen een alarmoverdrager in een risicolocatie en de alarmontvanger in een alarmcentrale moet voldoen. Er worden prestatie-eisen geformuleerd en dus géén technische oplossingen voorgeschreven.

NEN-EN 50136-2 specificeert de algemene apparatuur eisen voor de prestaties, betrouwbaarheid, veerkracht, veiligheid en beveiliging kenmerken voor alarmoverdragers geïnstalleerd in bewaakte gebouwen en gebruikt in alarmtransmissiesystemen.

NEN-EN 50136-3 specificeert de minimumvereisten voor de prestaties, betrouwbaarheid, veerkracht, veiligheid en beveiliging van alarmontvanger geïnstalleerd in ARC en gebruikt in alarmtransmissiesystemen.

NPR-CLC/TS 50136-9 specificeert eisen voor een gemeenschappelijk protocol voor alarmtransmissie via het internet protocol.Normcommissie uitgelicht

Alarmsystemen

Alarmsystemen worden gebruikt voor het signaleren van inbraken, overvallen en als beveiligings- en evacuatiesystemen. Daarnaast worden alarmsystemen toegepast op het gebied van sociale alarmering. Alarmsystemen zijn nogal verschillend van andere elektronische systemen omdat ze onder alle omstandigheden betrouwbaar moeten functioneren.

Contact NEC 79 - Alarmsystemen

Heeft u belangstelling voor het normalisatiewerk op het gebied van alarmsystemen?
Neem dan contact op met Monique Bosboom

elektrische-installaties@nen.nl

(015) 2 690 194