Next level ISO-managementsystemen

Van 2019 tot 2021 wordt de ‘high level structure’ (HLS) herzien. De HLS bevat de gemeenschappelijk structuur en kerneisen voor alle ISO-managementsysteemnormen, zoals ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001, ISO 45001 en ISO 22000. NEN heeft een strategische positie verworven in deze herziening. Nederlandse stakeholders kunnen hiervan ook profiteren. Lees op deze pagina hoe

Kijk webinar 'Definitief concept nieuwe HLS', d.d. 12 maart terug

De kernstructuur (HLS) van ISO-managementsysteemnormen wordt herzien.

Dit is van invloed op de huidige ISO-managementsysteemnormen, zoals ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001, ISO 22000 en vele andere voor gebruikers belangrijke normen. Bij de volgende herziening moeten deze normen de aangepaste HLS overnemen. Daarmee heeft deze herziening ook invloed op het managementsysteem binnen uw organisatie.

NEN heeft een strategisch positie verworven in dit herzieningsproces, waarmee Nederlandse partijen nog dichter bij de bron zitten.

Nederlandse partijen kunnen op verschillende manieren aanhaken om invloed uit te oefenen en/of de ontwikkelingen te volgen om zich hierop gedegen voor te bereiden.

Discussieer mee in de LinkedIn groep NEN | ISO-managementsystems:

We zoeken nadrukkelijk de verbinding tussen de experts die de normen ontwikkelen en de diverse gebruikers die de normen toepassen.

Dick Hortensius, consultant Managementsystemen, NEN & secretaris van ISO/JTCG Task Force 14

Meedoen?

Sluit aan bij het nieuwe platform dat input levert aan de HLS. Of blijf op de hoogte als (nieuw) lid van de normcommissie die verantwoordelijk is voor de ISO-managementsystemen die in uw organisatie worden toegepast. Er bestaat altijd de mogelijkheid om vrijblijvend een bijeenkomst bij te wonen. Neem contact op met Dick Hortensius of Ortwin Costenoble voor meer informatie of vul uw gegevens in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Vul uw gegevens in

Voordelen HLS

  • De nieuwe opzet van de normen sluit aan bij de 'nieuwe werkelijkheid'; je moet als organisatie goed in de gaten houden wat er om je heen gebeurt en wat belanghebbenden beweegt en van jou verwachten om succesvol te blijven of te worden;
  • In het VUCA tijdperk (Volatile, Uncertain, Complex and Ambiguous) is denken in termen van risico's en kansen een goede manier om in te spelen op onzekere, complexe en soms dubbelzinnige werkelijkheid die voortdurend verandert;
  • Het plug-in model laat zien hoe integratie van managementsystemen op basis van een gemeenschappelijk fundament en gedachtegoed mogelijk is.

Onderwerp- en sectorspecifieke normen worden zo ontwikkeld dat ze naadloos aansluiten op de kerneisen en als het ware in de kern kunnen worden ingeplugd.

Whitepapers & nieuws

Meer weten? Download kosteloos de whitepapers over de HLS of abonneer u op de Managementsystemenmail.

Whitepaper: Om méér resultaat te behalen, moeten we echt naar één taal

Meer info & downloaden

Whitepaper: Herziening van de basis van ISO-managementsysteemnormen

Meer info & downloaden

Whitepaper: De HLS als basis van de nieuwe ISO 9001 en ISO 14001

Meer info & downloaden

Normcommissie

Internationationale commissie Task Force 14 (TF14)
Voorzitter van de internationale commissie die de herziening van de HLS begeleidt is Nigel Croft (links op de foto), secretaris is Dick Hortensius.

Planning:

  • Februari 2019: 1e vergadering in Atlanta, Amerika
  • Juli 2019: 2e vergadering in Wenen, Oostenrijk
  • Januari 2020: 3e vergadering in Sydney, Australië
  • Juli 2020: 4e vergadering in Bogota, Colombia

Nationaal meepraten
Om vanuit Nederland input te kunnen leveren op de herziening van de HLS heeft NEN een coördinatiecommissie ingesteld. Algemene updates zullen we blijven geven via het platform Managementsystemen. De coördinatiecommissie zal de internationale ontwikkeling direct becommentariëren en ook kijken naar coördinatie over de effectieve implementatie op nationaal niveau.

Veelgestelde vragen

Wat is HLS?
HLS is de afkorting van High Level Structure. Dit is de basisstructuur met kerneisen waaraan alle managementsysteemnormen voldoen. Dat betekent dat managementsysteemnormen zoals o.m. ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001 voortaan dezelfde hoofdstuk- en paragraafindeling kennen. Deze eenduidige structuur vergemakkelijkt het integreren van managementsystemen.

Wat is het plug-in model?
De managementsysteemnormen zijn ontwikkeld volgens het zogenoemde ‘Plug-in model’. In dit model sluiten de managementsysteemnormen aan op een set ‘kerneisen’ die voor al die normen hetzelfde zijn. De gedachte hierachter is dat het managementsysteem van een organisatie werkt als het operating system van een computer, waarin specifieke programma’s en hulpmiddelen kunnen worden ingeplugd. Deze zorgen ervoor dat bepaalde zaken goed worden gemanaged.


Gids ‘De nieuwe ISO-normen - Duurzame verandering in managementsystemen’

In deze gids (uit 2014) is o.m. de Nederlandse vertaling van de huidige HLS-tekst opgenomen. De gids is kosteloos te downloaden in de NEN Shop.

Meedoen?

Sluit aan bij het nieuwe platform dat input levert aan de HLS. Of blijf op de hoogte als (nieuw) lid van de normcommissie die verantwoordelijk is voor de ISO-managementsystemen die in uw organisatie worden toegepast. Er bestaat altijd de mogelijkheid om vrijblijvend een bijeenkomst bij te wonen. Neem contact op met Dick Hortensius of Ortwin Costenoble voor meer informatie of vul uw gegevens in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Vul uw gegevens inOrtwin Costenoble

Ortwin Costenoble

Consultant Milieu & Maatschappij, telefoon (015) 2 690 330 of stuur een e-mail.

Dick Hortensius

Dick Hortensius

Dick Hortensius, consultant bij NEN, telefoon 015 2 690 115 of stuur een e-mail.