EHBO-app redt levens en wint prijs

19-06-2014 Het aantal medische apps heeft de laatste paar jaar een enorme vlucht genomen. Het zijn er intussen vele duizenden. De EHBO-app van het Rode Kruis won begin deze maand de titel Health App Award 2014, omdat het gebruiksvriendelijk is en in noodsituaties levens kan redden.

De winnende EHBO-app van het Rode Kruis geeft volgens de jury Health App Award heldere informatie in noodsituaties als bewusteloosheid, vergiftiging, hartstilstand of verstikking. De app toont eveneens een overzicht van alle huisartsenposten en defibrillatoren (AED's) in de buurt.

De EHBO-app is intussen meer dan een miljoen keer gedownload. Volgens Loes Bierma van de patiëntenfederatie NPCF, die de Health App Award uitreikte, is van vijftig mensen bekend dat zij de app ook echt gebruikt hebben tijdens een reanimatie. ‘Dit is dus letterlijk een app die levens redt', aldus Bierma.

Andere patiënten-apps die kans maakten op de award waren de Hospitality-app, RheumaTrack (engelstalig) en Thuisarts.

Hospitality App

De Hospitality App is ontwikkeld voor patiënten van het AMC Amsterdam die een afspraak hebben op de polikliniek GIOCA (Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam). De app ondersteunt de vaak oudere patiënt in de route van huis naar het ziekenhuis en weer terug. Zo kan via de app een taxi worden geregeld. Ook zit in de app een overzicht van alle afspraken die de patiënt heeft in het ziekenhuis!

Thuisarts.nl app

De Thuisarts-app is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. De app bevat wetenschappelijk betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid. Patiënten kunnen de app daarnaast ook gebruiken ter voorbereiding op of tijdens een afspraak met de huisarts. Zo kan de door de huisarts gegeven adviezen en voorgeschreven medicatie in de app ingevoerd worden. Ook kunnen medicatieherinneringen ingesteld worden.

Constamed app voor zorgverleners

Behalve aan apps voor patiënten, werden ook apps voor zorgverleners bekroond. Zoals de app Constamed, waarmee artsen minder urgente medische vragen van patiënten kunnen beantwoorden.

NEN training medische apps

Wanneer kan een app nu eigenlijk als medisch hulpmiddel worden gezien? En wat zijn de consequenties? Waar moet je op letten als je een app laat ontwikkelen?
NEN biedt de eendaagse training 'Medische apps De do & don'ts in een notendop' aan, die helpt bij het ontwikkelen van medische apps. De training is relevant voor iedereen die medische apps wil (laten) ontwikkelen en/of gebruiken.

Meer informatie over deze training vindt u terug op onze trainingspagina.

Relevante normen

Eerder door u bekeken

Vragen over dit onderwerp?

Wilt u meer informatie?
Neem contact op met Shirin Golyardi

(015) 2 690 313

shirin.golyardi@nen.nl

Meer Zorg & Welzijn