Pictogram van de maand!

Veiligheidstekens zijn er om de veiligheid te verhogen en u de richting te wijzen in geval van een calamiteit. Veel veiligheidstekens zijn nationaal of internationaal vastgelegd in normen. Echter, uitzonderingen zijn er altijd: tekens of pictogrammen die niet logisch zijn of op verkeerde plaatsen hangen. Ook in 2017 lichten we een veiligheidsteken of ander pictogram uit en horen we graag wat u ervan vindt of wat u bent tegengekomen.

Grafisch symbool voor hond in auto

Emmen heeft het eerste bord waarop gewaarschuwd wordt voor het achterlaten van honden in auto's op warme dagen. Het bord, een idee van de Dierenbescherming, is een variant op het bekende waarschuwingsbord tegen diefstal uit auto's 'Op slot, buit eruit' dat op veel parkeerplaatsen te vinden.

De Dierenbescherming wil voor de zomer van 2018 zo'n honderd nieuwe borden plaatsen. Deze zomer zijn zeker twee honden in auto's omgekomen door oververhitting. Bij tientallen auto's moesten ruiten worden ingeslagen om honden te redden.

In een stilstaande auto kan de temperatuur oplopen tot wel 50 graden, ook als het raam open staat, zo waarschuwt de Dierenbescherming. Honden overlijden niet aan een gebrek aan zuurstof, maar aan oververhitting van de hersenen.

Bron: www.nos.nl

Wat betekent het?
Pas op! Explosiegevaar

Waar moet dit bord staan?
Dit bord geeft aan dat u zich bevindt in een omgeving waar explosieve stoffen zijn opgeslagen. Pas op er kan bijvoorbeeld het volgende gebeuren:
• Stofexplosie
• Gasexplosie

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W002: Explosive material, warning is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012

Januari 2017

Wat betekent het?
Pas op! Sneeuwlawine vanaf daken

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor vallende sneeuw van daken bestaat, zoals in gebieden waar veel sneeuw valt. In Nederland komen we deze niet veel tegen, maar in skigebieden des te meer. Gaat u op wintersport, wellicht ziet u het bord ergens.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W040: Warning; Roof avalanche is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012/A6:2017

November 2016

Wat betekent het?
Draag hoofdbescherming

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor vallende voorwerpen bestaat, zoals in de industrie of op bouwplaatsen.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Het pictogram M014 is beschreven in NEN-EN-ISO 7010

Oktober 2016

Wat betekent het?
Draag voetbescherming

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor de voeten kan ontstaan, door bijvoorbeeld vocht en elektra. Weet u niet welke u moet dragen? Wellicht kan de 'Keuzeboom veiligheidsschoenen' u verder helpen.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Het pictogram is beschreven in NEN-EN-ISO 7010Eerder door u bekeken

Download NPR 6070 Whitepaper