Pictogram van de maand!

Veiligheidstekens zijn er om de veiligheid te verhogen en u de richting te wijzen in geval van een calamiteit. Veel veiligheidstekens zijn nationaal of internationaal vastgelegd in normen. Echter, uitzonderingen zijn er altijd: tekens of pictogrammen die niet logisch zijn of op verkeerde plaatsen hangen. Ook in 2017 lichten we een veiligheidsteken of ander pictogram uit en horen we graag wat u ervan vindt of wat u bent tegengekomen.

Waarschuwing: onverwacht hard geluid

December: winter- en feestmaand. Het pictogram wat waarschuwt voor onverwacht hard geluid komen we in de donkere dagen van december niet tegen, maar wel het geluid. De rotjes, vuurpijlen en voetzoekers komen er weer aan: pas op voor uw trommelvliezen!

Voor u allen een fijn en zacht nieuwjaar!

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W038:Warning; sudden loud noise is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012/A2:2014 (zip met symbolen)

De blus-/branddeken

Het veiligheidssymbool geeft aan waar de blus-/branddeken zich bevind. De deken kan worden ingezet indien er niet met water kan worden geblust. De blus-/branddeken moet voldoen aan NEN-EN 1869:1997. Deze Europese norm bevat eisen waaraan de blusdeken moet voldoen. Zo moet de blus-/branddeken rechthoekig of vierkant zijn en moet zo zijn opgevouwen dat deze binnen 4 seconden uitgevouwen is. Let wel op of de deken geschikt is voor brandend (frituur)vet.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram F016:Fire blanket is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012/Amd.6

Wat betekent het?
Pas op! Explosiegevaar

Waar moet dit bord staan?
Dit bord geeft aan dat u zich bevindt in een omgeving waar explosieve stoffen zijn opgeslagen. Pas op er kan bijvoorbeeld het volgende gebeuren:
• Stofexplosie
• Gasexplosie

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W002: Explosive material, warning is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012

Januari 2017

Wat betekent het?
Pas op! Sneeuwlawine vanaf daken

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor vallende sneeuw van daken bestaat, zoals in gebieden waar veel sneeuw valt. In Nederland komen we deze niet veel tegen, maar in skigebieden des te meer. Gaat u op wintersport, wellicht ziet u het bord ergens.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W040: Warning; Roof avalanche is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012/A6:2017Eerder door u bekeken

Download NPR 6070 Whitepaper