Pictogram van de maand!

Veiligheidstekens zijn er om de veiligheid te verhogen en u de richting te wijzen in geval van een calamiteit. Veel veiligheidstekens zijn nationaal of internationaal vastgelegd in normen. Echter, uitzonderingen zijn er altijd: tekens of pictogrammen die niet logisch zijn of op verkeerde plaatsen hangen. Ook in 2017 lichten we een veiligheidsteken of ander pictogram uit en horen we graag wat u ervan vindt of wat u bent tegengekomen.

De blus-/branddeken

Het veiligheidssymbool geeft aan waar de blus-/branddeken zich bevind. De deken kan worden ingezet indien er niet met water kan worden geblust. De blus-/branddeken moet voldoen aan NEN-EN 1869:1997. Deze Europese norm bevat eisen waaraan de blusdeken moet voldoen. Zo moet de blus-/branddeken rechthoekig of vierkant zijn en moet zo zijn opgevouwen dat deze binnen 4 seconden uitgevouwen is. Let wel op of de deken geschikt is voor brandend (frituur)vet.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram F016:Fire blanket is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012/Amd.6

De Smily

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Zo duiken we bij onze rubriek Pictogram van de Maand dan ook vervlogen tijden in en komen uit bij één van oudste pictogrammen. Eentje dat iedereen kent en uitstekend past in het thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Geluk’: De smiley.

Er zijn veel verhalen over de ontstaansgeschiedenis van dit wereldberoemde plaatje dat wordt gebruikt om een bepaalde intonatie aan een geschreven boodschap te geven.
Het vroegste voorbeeld van de twee puntjes en een halve cirkel om een lachend (en een fronsend) gezicht voor te stellen, staat in een advertentie in de krant New York Herald Tribune van 10 maart 1953. Het lachende gezichtje, in de vorm van een gele button met twee oogjes en een halve cirkel als mond, werd bedacht door Harvey Ball in 1963. Hij deed dat in opdracht voor een verzekeringsbedrijf. Ball kreeg naar verluidt 45 dollar voor zijn ontwerp maar ondernam helaas nooit een poging om zijn creatie te promoten of om rechten op het beeld te krijgen.

Franklin Loufrani uit Frankrijk beweert echter dat hij in 1971 als eerste kwam met de smiley in een krantenreclame waarin hij het icoontje gebruikt om goed nieuws te markeren. Hij maakte daarna nog tal van producten met dit logo als beeldmerk. In 1997 startte zijn zoon Nicolos met de ontwikkeling van honderden varianten van het Smiley-logo, met verschillende emoties en categorieën, zoals weer, beroep, landen, dieren, objecten. Echt populair werd het tekentje door toedoen van de broers Murray en Bernard Spain, die het in de jaren ’70 gebruikten om originele voorwerpen te verkopen zoals buttons, koffiebekers, t-shirts, bumperstickers en veel andere voorwerpen die versierd waren met het symbool en de slogan "Have a happy day" (bedacht door Murray). Rond 1972 waren er naar schatting 50 miljoen smiley-buttons verdeeld in de Verenigde Staten. Daarna luwde de rage enigszins en vond de smiley in de jaren ’80 zijn weg in de subculturen van de dansmuziekgenres acid house en new beat. Zeker in het Verenigd Koninkrijk werd het logo met de underground danscultuur gelinkt, omdat het figuurtje stond gegraveerd op de ecstasypilletjes uit die wereld.

De smiley is intussen een fenomeen geworden in de internetcultuur. Met zijn vele afbeeldingen, animaties en andere voorstellingen is hij niet meer weg te denken uit onze cultuur, evenals de alomtegenwoordige tekstvariant, het emoticon: " :) ".


Dubieus gebruik

De Amerikaanse rechter Charles Hearn gebruikt een smiley in zijn persoonlijke handtekening. Dit valt niet altijd bij iedereen in goede aarde. Zo was er ophef over het feit dat Hearn zijn ‘smiley handtekening’ verscheen onder het doodvonnis van een Amerikaans crimineel, en onder een brief aan collega's waarin het overlijden van een rechter werd gemeld.

Grafisch symbool voor hond in auto

Emmen heeft het eerste bord waarop gewaarschuwd wordt voor het achterlaten van honden in auto's op warme dagen. Het bord, een idee van de Dierenbescherming, is een variant op het bekende waarschuwingsbord tegen diefstal uit auto's 'Op slot, buit eruit' dat op veel parkeerplaatsen te vinden.

De Dierenbescherming wil voor de zomer van 2018 zo'n honderd nieuwe borden plaatsen. Deze zomer zijn zeker twee honden in auto's omgekomen door oververhitting. Bij tientallen auto's moesten ruiten worden ingeslagen om honden te redden.

In een stilstaande auto kan de temperatuur oplopen tot wel 50 graden, ook als het raam open staat, zo waarschuwt de Dierenbescherming. Honden overlijden niet aan een gebrek aan zuurstof, maar aan oververhitting van de hersenen.

Bron: www.nos.nl

Wat betekent het?
Pas op! Explosiegevaar

Waar moet dit bord staan?
Dit bord geeft aan dat u zich bevindt in een omgeving waar explosieve stoffen zijn opgeslagen. Pas op er kan bijvoorbeeld het volgende gebeuren:
• Stofexplosie
• Gasexplosie

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W002: Explosive material, warning is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012

Januari 2017

Wat betekent het?
Pas op! Sneeuwlawine vanaf daken

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor vallende sneeuw van daken bestaat, zoals in gebieden waar veel sneeuw valt. In Nederland komen we deze niet veel tegen, maar in skigebieden des te meer. Gaat u op wintersport, wellicht ziet u het bord ergens.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Pictogram W040: Warning; Roof avalanche is beschreven in NEN-EN-ISO 7010:2012/A6:2017

November 2016

Wat betekent het?
Draag hoofdbescherming

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor vallende voorwerpen bestaat, zoals in de industrie of op bouwplaatsen.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Het pictogram M014 is beschreven in NEN-EN-ISO 7010

Oktober 2016

Wat betekent het?
Draag voetbescherming

Waar moet dit bord staan?
Dit bord moet vooral staan op de plekken waar gevaar voor de voeten kan ontstaan, door bijvoorbeeld vocht en elektra. Weet u niet welke u moet dragen? Wellicht kan de 'Keuzeboom veiligheidsschoenen' u verder helpen.

In welke norm vindt u dit pictogram?
Het pictogram is beschreven in NEN-EN-ISO 7010Eerder door u bekeken

Download NPR 6070 Whitepaper