Sensorische analyse

Sensorische analyse omvat de karakterisering van de productkenmerken gebaseerd op de waarneming van de vijf zintuigen. Getrainde assessoren (expertpanels, ervaren proevers of consumenten) voeren de sensorische analyse vaak uit.

De sensorische productkenmerken zijn uiterlijk (verpakking, vormgeving, presentatie, imago en kleur), geur, smaak, textuur en geluid. De analyse van productkenmerken kan ingezet worden als kwaliteitscontrole- of ontwikkelingstool. Normalisatie op het gebied van sensorische analyse gaat vooral over terminologie en testen voor de uitvoering van de analyse (testruimten, voorbereiding van monsters en training van assessors). Ook worden er normen ontwikkeld voor testmethoden, bijvoorbeeld statistische dataverwerking.

In Nederland is momenteel geen normcommissie voor dit onderwerp. De werkzaamheden met betrekking tot sensorische analyse vinden plaats in de volgende internationale normcommissie: ISO/TC 34/SC 12 - Food products - Sensory analysis.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 351, e-mail afc@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Contact of meer informatie

Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als normcommissielid:

Marcel de Vreeze

(015) 2 690 125

afc@nen.nl

Handbook ISO 22000

How to use ISO 22000 - Food safety management systems

Het ISO-handboek is een praktische uitgave voor alle MKB’ers in de levensmiddelensector.

Lees meer
Bestel de gids

Nieuwsberichten

NEN commissie bepaalt standpunt ISO/DIS 22000 foodsafety

28-06-2017 ISO 22000, de internationale norm voor management van voedselveiligheid, wordt herschreven. De ISO-l...

CEN keurt norm bepaling minerale oliën in voeding goed

28-06-2017 CEN heeft recentelijk de tekst van een nieuwe norm met een analysemethode voor minerale olie in plan...

Toegevoegde waarde van de ISO standaard voor hout en houtproducten niet inzichtelijk voor de sector

28-06-2017 Op 25 juni jl heeft NEN namens de Nederlandse stakeholders een negatieve stem uitgebracht tijdens de...

Meer nieuws