NEN 0512, dé Sinterklaasnorm

15-11-2014 Sinterklaas is weer in Nederland! Hij heeft na zijn aankomst in Gouda al direct een druk programma. Zo gaat hij bijvoorbeeld diezelfde middag nog naar Barendrecht en wordt hij zondag welkom geheten in Amsterdam. Gelukkig zijn er veel gemeenten die voldoen aan het advies in NEN 0512 als het gaat om de tijd en data van de lokale intocht. Bij voorkeur moet worden gekozen voor een tijdstip dat minimaal een dag en maximaal een week gelegen is na de landelijke intocht van Sint-Nicolaas.

Er is in 2013 een herziene versie van dé norm voor de juiste en gepaste viering van het Sinterklaasfeest gepubliceerd. Zo zijn onder andere paragrafen toegevoegd over de originaliteit van gedichten, tanden poetsen en Sinterklaasspellen. In de herziene versie van vorig jaar is meer ruimte gecreëerd voor hen die Zwarte Piet liever een andere kleur willen geven. Zoals bij iedere norm wordt de inhoud bepaald door de markt, in dit geval Nederland, zelf. Ook wordt iedere norm om de zoveel jaar herzien, om aan actuele ontwikkelingen te blijven voldoen.

Maar wat kun je nu met NEN 0512?

Het is dé norm voor de juiste viering van het Sinterklaasfeest. Wanneer mag je een schoen zetten? Hoe kleed en gedraag je je als Hulp-Sinterklaas? En wist je dat er regels in staan voor het gooien van strooigoed? En waarom heeft het geen zin de schoen bij de verwarming te zetten? NEN 0512 is een gratis norm die iedereen mag downloaden en verspreiden.

Achtergrond NEN 0512

Er komen ieder jaar nogal wat incidenten voor rondom het Sinterklaasfeest. Variërend van gesmolten chocoladeletters of gewonden door het gebruik van oude pepernoten tot aan traumatische ervaringen bij jonge kinderen bij de inzet van een slecht geklede Hulp-Sint. NEN 0512 is ontstaan om menige blunder voorkomen! De norm geeft allerlei richtlijnen voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest. Zo zijn er afspraken gemaakt over de aankomst en het vertrek, kledingvoorschriften, maar ook handelingsvoorschriften bij geloofwaardigheidscalamiteiten: Wat moet er gedaan worden als de baard of mijter van Sint-Nicolaas in ongerede raakt?

NEN 0512, uiteraard een norm met een knipoog, is een goed voorbeeld van normalisatie, de kerntaak van NEN. Als hét kennisnetwerk voor normontwikkeling en normtoepassing op nationaal en internationaal niveau brengen we partijen bijeen om tot afspraken te komen. Deze afspraken worden vastgelegd in normen. Misschien niet altijd zichtbaar, maar iedereen komt ze in de dagelijkse praktijk tegen. Bijvoorbeeld als het gaat om normen voor de pinpas, bureaustoelen, standaardmaten voor pluggen of moeren, barcodes, drinkwater of rookmelders.

>> Lees ook het nieuwsbericht van 2013

>> Download NEN 0512 'Leidraad voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest'

Eerder door u bekekenMeer informatie?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl