Boekenweek: van kopij en beeld naar publicatie

15-03-2016 Van 12 - 20 maart vindt de Boekenweek plaats, een sinds 1932 jaarlijks terugkerende “week” van tien dagen ter promotie van het (Nederlandstalige) boek. Maar voordat een boek in de winkel ligt, gaat er nog een heel proces aan vooraf. En ook hier komt normalisatie van pas, want wist u dat er ook een norm is voor het persklaar maken van kopij?

De officiële doelstelling van de Boekenweek is: “de positie van het algemene boek in de samenleving steviger te verankeren, eerst en vooral door het publiek te laten ontdekken welk een rijk boekenaanbod er het hele jaar rond in de boekwinkel te vinden is.” Maar voordat een boek in de winkel ligt, gaat er nog een heel proces aan vooraf. En ook hier komt normalisatie van pas, want wist u dat er ook een norm is voor het persklaar maken van kopij?

Norm voor ‘publikaties’

In 1975 is de Nederlandse norm NEN 2390 'Persklaar maken van kopij' hiervoor opgesteld. De normtitel is in 1992 aangepast in ‘Gereedmaken van kopij en beeldmateriaal voor publikaties’, maar is vandaag de dag nog van toepassing. De vier pagina’s tellende NEN 2390 geeft regels voor het aanleveren, de bewerking en het uitvoeren van kopij en beeldmateriaal ten behoeve van publicaties.

#NEN100jr

In het kader van het 100-jarig bestaan van NEN in 2016 plaatsen wij wekelijks nieuwsberichten over bijzondere, interessante, oude en/of actuele normen. Wilt u meer weten over onze mijlpaal? Neem dan een kijkje op www.nen.nl/100jaar. Als u zelf een leuke anekdote met ons wilt delen, doe dat dan met #NEN100jr op Twitter of LinkedIn.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl