Circulaire Ambitie om wereldwijd carbon black terug te winnen uit autobanden

14-01-2019 Elk jaar neemt het aantal versleten banden met 1,5 miljard toe. De meerderheid wordt gedumpt of verbrand, waardoor enorme hoeveelheden CO2 vrijkomen en waardevolle grondstoffen verloren gaan. Om dit wereldwijde banden probleem op te lossen, heeft Black Bear Carbon een uniek carbonisatieproces ontwikkeld dat carbon black herwint uit versleten banden.

Carbon black wordt in autobanden gebruikt als versterkend vulmateriaal en geeft banden een zwarte kleur. De teruggewonnen carbon black kan opnieuw worden gebruikt voor de productie van autobanden of andere producten. Een bandenfabrikant moet wel zeker weten hoe zuiver de teruggewonnen carbon black is. NEN ondersteunt Black Bear Carbon bij het opstellen van een kwaliteitsstandaard voor recovered Carbon Black (rCB). Deze norm zal wereldwijd gebruikt gaan worden om de kwaliteit van rCB objectief te kunnen bepalen.

Carbon black is een essentieel materiaal in de productie van banden, rubber producten, inkt en verf. Het is overal in de directe omgeving te vinden: in de inkt van je pen, in de cover van je smartphone en in de zwarte verf van je stoel. Bij de traditionele productiemethode wordt carbon black geproduceerd door de verbranding van olie. Banden bevatten ongeveer 30 procent carbon black.

De eerste fabriek op industriële schaal is gevestigd in Nederweert en is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en de Kargro Groep, een toonaangevende bandeninzamelaar. Jaarlijks kan deze installatie meer dan 1 miljoen afvalbanden omzetten in 5000 ton hoogwaardig carbon black, 5000 ton biobrandstof, 3000 ton staal en één megawattuur groene stroom.

Om deze ambitie te realiseren heeft Black Bear een consortium gevormd met ketenpartners en investeerders. De EU ziet dit als een belangrijke ECO Innovatie en investeert ook in de opschaling van dit proces.

Meer informatie

Voor informatie over normen voor recovered Carbon Black, neem contact op met Netty Zegers of Ab de Buck, circulair@nen.nl

Voor informatie over Circulaire Economie kunststoffen, neem contact op met Edward Zomers, circulair@nen.nl

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl