De geur van de zomer: veilig barbecueën

17-07-2015 Het is onlosmakelijk met de zomer verbonden, barbecueën. In de tuin, in het park of op een feestje, de geur van de zomer vind je overal. In deze relaxte sfeer wil je je niet druk hoeven maken om eventuele risico’s die aan het gebruik verbonden zijn. Daarom zijn er normen zijn waaraan deze producten moeten voldoen.

Een barbecue brengt gevaren met zich mee, daarom moet er op de juiste manier mee omgegaan worden. Iedereen weet dat het vuur aanwakkeren met spiritus enorme steekvlammen op kan leveren. Maar niet alleen de manier waarop je zelf omgaat met de barbecue is van belang. Bij goed gebruik moet een barbecue door iedereen veilig te gebruiken zijn. Om die veiligheid te garanderen zijn in Europees verband afspraken over eisen vastgelegd in Europese normen ontwikkeld voor barbecues en hulpmiddelen zoals houtskool en aanstekers.

Eisen

In NEN-EN 1860 ‘Apparaten, vaste brandstoffen en aanmaakhulpmiddelen voor barbecuen’ bestaat uit vier delen: barbecues voor vaste brandstoffen, houtskool en houtskoolbriketten voor barbecues, hulpmiddelen voor het aanmaken van brandstof in barbecuetoestellen en barbecues gestookt met vaste brandstoffen voor eenmalig gebruik. Er worden eisen in beschreven voor o.a. het materiaal, de constructie en gebruiksinstructies van barbecues, de veiligheid van aanstekers en de samenstelling en vorm van houtskool en briketten.

Als afsluiter een lekker roomijsje?

Bij die zomerse temperaturen hoort natuurlijk ook een lekker ijsje, tussendoor of als toetje, een roomijsje kan de hele dag door. Maar dat ijsje is niet vanzelfsprekend zo lekker, ook dat komt doordat er eisen over zijn vastgelegd. De norm ISO 3728 ‘Roomijs en melkijs’ beschrijft hoe het totale drogestofgehalte in beide ijssoorten te bepalen. De norm geeft eisen voor de benodigde apparatuur, het materiaal, de procedure en de berekening van het resultaat.

Meer lezen over normen dichtbij huis

Bekijk onze nieuwe folder 'Normen, handig voor iedereen'. Hierin laten we zien dat we normen en het vastleggen van afspraken eigenlijk overal in dagelijks leven tegenkomen.
Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl