De sfeerlichtjes branden weer

20-12-2012 Sinterklaas is alweer voorbij, maar de feestdagen nog niet: Kerst en Oud & Nieuw komen gelukkig nog. De sfeerverlichting blijft voorlopig nog even hangen dus. Voor de veiligheid moet die echter wel voldoen aan de nodige normen.

In het nieuwe Bouwbesluit (2012) is een rubriek opgenomen over buitenverlichting. De bepalingen die hierin staan, gelden echter niet voor ‘tijdelijke feestverlichting’. Daarom is het belangrijk dat feestverlichting voldoet aan relevante bepalingen voor tijdelijke installaties uit NEN 1010 en NPR 5310.

In het geval feestverlichting onverhoopt ongelukken veroorzaakt, is de installatie-eigenaar hiervoor verantwoordelijk. Voor hem of haar is het voldoen aan de normen op dit gebied de enig resterende en juridisch sterkste methode om aan te tonen alles te hebben gedaan om ongelukken te voorkomen.

Normen voor kerstversiering

Uiteraard zijn er normen die betrekking hebben op de veiligheid van kerstverlichting. Zo stelt NEN-EN-IEC 60598-2-20, bijvoorbeeld, eisen aan verlichtingsgarnituren met een spanning tot maximaal 250 V. De norm geldt voor in serie- of parallel geschakelde gloeilampen of een combinatie van serie/parallel voor gebruik binnen of buiten. De norm geeft eisen voor constructie, evenals algemene testeisen, classificatie, CE-markering, aarding, elektrische veiligheid en brandveiligheid.

Losse producten

NEN 1010 en NPR 5310 gelden voor de feestverlichting als geheel. Voor de afzonderlijke producten waaruit deze installatie wordt opgebouwd, bestaat een tal van Europese productnormen zoals CE-richtlijnen en -markering. In het geval van kerstversiering is NEN-EN-IEC 60598 dus van toepassing.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp: NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail info@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl