Dierendag

04-10-2013 Vrijdag 4 oktober is het Dierendag. Een dag die wereldwijd op de agenda staat als een moment waarop extra aandacht wordt besteed aan de dieren. Met het vieren van deze dag wil men mensen er bewust van maken dat dieren rechten hebben en dat zij beschermd moeten worden. En natuurlijk kun je je huisdier vandaag eens extra verwennen met wat lekkers.

In februari van dit jaar is de NEN-normcommissie Dierenwelzijn opgericht, naar aanleiding van de start van de internationale werkgroep 'Food products - Animal welfare'. In de NEN-normcommissie participeren deelnemers uit het bedrijfsleven, productschappen en belangen-organisaties.
De deelnemers zijn nauw betrokken bij de activiteiten van de internationale werkgroep (ISO/TC 34/WG 16): het eerste mondiale normalisatieproject om te komen tot een dierenwelzijnsstandaard.

De normcommissie bepaalt bijvoorbeeld het Nederlandse standpunt dat wordt ingebracht in de internationale werkgroep. Die heeft als doel om in een zo kort mogelijk tijdsbestek een zogenaamde ISO technische specificatie (ISO/TS) op te stellen. Deze technische specificatie zal de bestaande OIE-guidelines voor dierenwelzijn als uitgangspunt nemen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt een managementstandaard ontwikkeld die qua systematiek aanhaakt bij de bestaande MVO-standaard van ISO (ISO 26000).

Internationale deelnemers

In ISO/TC 34/WG 16 zijn naast Nederland ook vertegenwoordigd: Argentini├ź, Canada, Colombia, Egypte, India, Iran, Japan, Mali, Nigeria, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en meerdere Europese landen. Er wordt ook met verschillende organisaties samengewerkt: Eurogroup for animals, FAO, International Dairy Federation, International Egg Commission, International Meat Secretariat, OIE, SSAFE en WSPA.

Geïnteresseerd?

Aanmelden voor de NEN-normcommissie Dierenwelzijn kan nog steeds maar de ontwikkelingen gaan snel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie telefoon (015) 2 690 435, of e-mail communicatie@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl