Een nat begin van de zomer

21-06-2013 Vandaag begint officieel de zomer, al zou je het niet zeggen als je nu naar buiten kijkt. De regen valt met bakken uit de hemel. Gelukkig hebben ze beter weer voorspeld voor het aankomende weekend. Maar als je nu lopend of op de fiets naar het werk of school gaat, is een goed regenpak geen overbodige luxe.

Er zijn internationale normen voor waterdichte kleding en de bepaling hiervan. Zo specificeert NEN-ISO 8096 ‘Met rubber of kunststof behandelde weefsels voor waterbestendige kleding – Specificaties’ de eisen voor waterdamp doorlatend en niet-waterdamp doorlatend materiaal dat geschikt is voor gebruik in het ontwerpen van waterbestendige kleding.

NEN-EN 343 ‘Beschermende kleding - Bescherming tegen regen’ specificeert eisen en testmethoden die toepasbaar zijn op materialen en naden van beschermende kleren tegen de invloed van neerslag (bijvoorbeeld regen, sneeuw), mist en grondvochtigheid.

NEN-EN 18695 ‘Textiel - Bepaling van de weerstand tegen waterpenetratie - Penetratie proef’ is toepasbaar op alle textielproducten, welke wel of niet waterbestendig zijn. Het meet de bestendigheid van materialen op de doordringbaarheid van water bij een lage impact, en kan dus gebruikt worden om de waarschijnlijke regenbestendigheid van kledingmaterialen te voorspellen.

NEN-EN 1734 ‘Met rubber of kunststof beklede weefsels - Bepaling van de waterdichtheid - Methode met lage druk’ specificeert een methode om de waterdichtheid van kledingmaterialen met rubber of plastic te bepalen wanneer ze onderworpen zijn aan specifieke hydrostatische druk voor een bepaalde tijd.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze normen kunt u contact opnemen met NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl