Europese normen voor ethiek van onderzoek en innovatie

21-02-2020 Ethiek speelt een grotere rol bij innovaties. Het is steeds vaker onderdeel van het ontwerpproces omdat het belangrijk is bij een succesvolle introductie in de markt. De Europese norm CWA 17145 Ethische assessment van onderzoek en innovatie is in 2017 gepubliceerd en inmiddels is het tijd voor de periodieke evaluatie. Belanghebbenden mogen reageren voor 1 juni 2020.

Onderwerpen als informatietechnologie maar ook innovaties rondom nanotechnologie en genetisch gemodificeerde gewassen zijn onderwerp van maatschappelijke discussies. Organisaties kunnen ethische overwegingen rondom innovatie meenemen in hun innovatieproces. Zij kunnen een ethische commissie instellen of hun R&D medewerkers vragen een ethische impact beoordeling uit te voeren voor aanvang van een project. De Europese norm CWA 17145 ondersteunt organisaties in het opzetten van ethische toetsing.

Ethische toetsing

CWA 17145 bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over ethische commissies: welke competenties moeten hierin zitting nemen, welke procedures moeten er gevolgd worden? Met deze norm kan een ethische commissie worden opgezet of verbeterd. Het tweede deel is een handleiding voor het uitvoeren van een ethische impact assessment. Met dit deel kan de positieve impact van een onderzoeks- en innovatieproject worden vergroot en de negatieve impact worden voorkomen, verkleind of gecompenseerd.

Meepraten

Belanghebbenden kunnen hun input geven via een (Engelse) online vragenlijst. De deadline is 1 juni 2020.

CWA

Een CEN Workshop Agreement (CWA) is een type norm die wordt ontwikkeld gedurende een aantal workshops, in plaats van door een technische commissie. De ontwikkeling gebeurt in een jaar. Een CWA heeft een maximale levensduur van 6 jaar. CWA 17145 is ontwikkeld in de context van het SATORI project, dat door de EU is gefinancierd. De CWA kan worden ingezien via de CEN download area.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op met: Marlou Bijlsma of Thamar Zijlstra, consultants normontwikkeling, telefoon 015 2 690 154 or e-mail mm@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl