Goede (wandel)schoenen voor de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars

16-07-2013 De Nijmeegse Vierdaagse gaat vandaag van start. 46.000 wandelaars gaan hun best doen om aankomende vrijdag de finish te halen. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de weersvoorspellingen goed: zonnig en warm. Als wandelaar is het belangrijk dat je van een goede uitrusting bent voorzien: de juiste kleding en comfortabele schoenen.

Wandelschoenen, sportschoenen, slippers of sandalen. Elke wandelaar heeft zijn eigen voorkeur voor loopschoenen tijdens de Vierdaagse. Naast comfortabele schoenen, moeten ze ook wel van goede kwaliteit zijn, want er worden afstanden gelopen van 120 tot 200 kilometer.

Internationaal zijn er diverse afspraken en testmethoden ontwikkeld voor schoenen. Zo kan met NEN-EN-ISO 19955 de slijtage door buigweerstand worden vastgesteld. Dus hoeveel stappen kun je zetten voordat de schoenen kapotgaan? NEN-EN 13073 bepaalt de waterdichtheid van schoenen (weerstand tegen water) en met NEN-EN 12785 kan de hakbevestiging van vrouwenschoenen worden getoetst (stijfheid, vervorming en stevigheid). Deze norm is waarschijnlijk niet van toepassing voor de wandelaars, maar voor de vrouwen die in mei meededen aan de Hoge Hakken Race wel.

En als je (sport)schoenen positief zijn getest volgens NEN-EN-ISO 19954, dan kun je ze thuis in de wasmachine stoppen als ze vies zijn. Deze Europese norm beschrijft een testmethode voor de bepaling van het gedrag van schoenen wanneer ze worden gewassen in een wasmachine voor huishoudelijk gebruik. Dit wordt vastgesteld aan de hand van metingen voor en na het wassen en vaststellen van beschadigingen.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over deze normen of over het normalisatieproces: NEN Consumentenzaken.

(015) 2 690 178

consumentenzaken@nen.nl

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl