Internationale Dag van de Brandweer

04-05-2017 Donderdag 4 mei is het de Internationale Dag van de Brandweer. Beschermende kleding is voor brandweerlieden van levensbelang. Omdat dergelijke kleding moet voldoen aan bepaalde eisen zijn hier normen voor. We lichten de belangrijkste normen toe.

NEN-EN 15614:2007 is een internationale norm die ervoor zorgt dat brandweerlieden beschermende kleding dragen die hun beschermt tegen alle gevaren waar de brandweer mee te maken heeft. Denk hierbij aan vlammen, hitte, chemicaliƫn en vloeistoffen. Deze norm gaat voornamelijk in op de materialen waar de kleding van is gemaakt. Natuurlijk is er geen garantie dat de brandweerlieden met deze kleding tegen alle gevaren worden beschermd, maar de kans op blootstelling van alle gevaren op de huid wordt hiermee beperkt.

Schoeisel en helmen

De norm voor beschermende kleding van brandweerlieden gaat alleen over de kleding die de benen, armen en romp bedekt. Schoenen, helmen en andere bescherming vallen hierbuiten. Voor deze bescherming zijn weer andere normen gemaakt. Zo is er de norm NEN-EN 15090:2012 voor schoeisel van brandweerlieden. Deze Europese norm specificeert de minimale eisen en beproevingsmethoden voor de uitvoering van drie types van schoeisel voor gebruik door de brandweer.

NEN-EN 14458:2004 gaat in op persoonlijke oogbescherming - gezichtsbeschermkappen en vizieren voor helmen voor de brandweer, en veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau voor gebruik door brandweer, ambulance- en hulpdiensten. Er worden in deze normen drie types van oog- en gezichtsberscherming omschreven. Het eerste type biedt bescherming tegen algemene gevaren; de tweede biedt bescherming tegen hitte en vuur. Het derde type vizier bevat mesh oculairen, en is bedoeld voor gebruik in zeer beperkte omstandigheden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatie, telefoon (015) 2 690 435, of e-mail communicatie@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl