Internationale dag van de wind

15-06-2018 Vandaag is het de internationale dag van de wind. Deze dag staat in het teken van windenergie. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om aan het brede publiek de mogelijkheden, voordelen en nieuwe technologieën van windenergie te introduceren.

Het aantal windturbines in Nederland groeit hard. In 1995 was het aantal windmolens nog 1008, waar we nu in 2018 al op meer dan 2000 zitten. Maar hoe lang kan zo’n windmolen blijven draaien en wanneer is het echt aan vervanging toe? En met behulp van welke richtlijnen en inspectie wordt bepaald of die turbines nog wel veilig zijn? Antwoord op deze vragen ontdek je in een podcast van NEN waar Martijn Geertzen (NEN), Ferdy Hengeveld (Mecal) en Gerben Epema (Nuon Vatteval) hun bijdrage hebben geleverd. Ga naar de afspeellijst van de NEN Podcasts.

Windmolen vs. FM-signalen

In 2016 heeft Agentschap Telecom signalen gekregen dat windmolenparken de performances van radiodiensten zouden kunnen beïnvloeden. Hierop liet het agentschap onderzoeken of, maar ook in welke mate windmolenparken de performance van radiodiensten zouden kunnen beïnvloeden. Zo zijn – als vervolg op eerdere onderzoeken – vorig jaar de FM-omroepsignalen in de buurt van windturbines gemeten. Uit een simulatie bleek dat een verstoring alleen hoorbaar is als het signaal gereflecteerd wordt door een winterturbine en even sterk is als het rechtstreekse signaal. Onder normale omstandigheden doet deze situatie zich niet voor. De conclusie van het agentschap is daarom dat een merkbare verstoring van FM-omroepsignalen door windturbines niet plaatsvindt. Meer weten? Ga naar de website van Agentschap Telecom.

Windenergie en normen

Voor vele producten en diensten zijn normen ontwikkeld. Ook voor winturbines. Bijna alle normen voor windturbines zijn internationaal gedragen en overgenomen door Nederland. Een voorbeeld hiervan is de NEN-EN-IEC 61400-serie.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over deelname aan de normcommissie ‘Windturbines’? Neem contact op met Martijn Geertzen, consultant NEN, e-mail ep@nen.nl, telefoon 015 2 690 229.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl