Internationale dag van de wind

15-06-2017 Vandaag is het de internationale dag van de wind. Deze dag staat in het teken van windenergie. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om aan het brede publiek de mogelijkheden, voordelen en nieuwe technologieën van windenergie voor te stellen.

In de zich sterk ontwikkelende branche van windenergie is er veel aandacht voor veiligheid. Zo is er in deze sector een verscheidenheid aan bedrijfsnormen ontstaan om de veiligheid van onderhouds- en installatiemonteurs te waarborgen.

Windturbines in Nederland
Als we kijken naar de ontwikkeling van windturbines in Nederland is het aantal windmolens flink toegenomen. Zo stonden er in 1990 slechts 323 windturbines. Momenteel telt Nederland meer dan 2000 windturbines. In de provincie Flevoland staan de meeste windmolens.

Onderlinge afstand en grootte
Windturbines moeten op een bepaalde minimale afstand van elkaar staan. Een vuistregel voor de onderlinge afstand is vijf keer de diameter van de rotor. Een kleinere onderlinge afstand heeft tot gevolg dat de turbines niet optimaal profiteren van de wind: ze staan dan bij sommige windrichtingen in elkaars luwte.

Grote windmolens moeten verder uit elkaar staan dan kleine. Toch is een park met grotere molens efficiënter omdat deze molens de wind op grotere hoogte kunnen benutten. In de praktijk blijken deze parken ook economisch efficiënter.

Windenergie en de normen
Bijna alle normen voor windturbines worden in Nederland overgenomen van mondiale normen (met name de NEN-EN-IEC 61400-serie).

Slechts enkelen die rechtstreeks verband houden met Europese richtlijnen en die niet mondiaal zijn afgesproken, worden op Europees niveau gemaakt. Daarna worden ze als Nederlandse norm overgenomen (NEN-EN 50308, NEN-EN 50373).


Webinar Energietransitie 27 juni

Speciaal voor partijen die zich bezig houden met de energietransitie organiseert NEN op 27 juni 2017 een gratis webinar. Al meer dan 100 mensen hebben zich ingeschreven.
Schrijf je snel in »
Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl