Lego afgelopen jaren steeds gewelddadiger geworden

30-05-2016 Het uiterlijk van speelgoedfabrikant Lego is de afgelopen jaren steeds gewelddadiger geworden (bron: nu.nl). Het aantal wapens en boos kijkende en schietende poppetjes is toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Canterbury in Nieuw-Zeeland, waarvoor de Lego-catalogi van 1973 tot en met 2015 bestudeerd zijn. Wist u dat er een Europese norm is voor speelgoed die veiligheidsaspecten voorschrijft?

De NEN-EN 71-serie specificeert eisen en methoden van de tests voor mechanische en fysische eigenschappen van speelgoed. Deze Europese norm is van toepassing op speelgoed voor kinderen onder de 14 jaar. Ook bevat de norm specifieke eisen voor speelgoed dat bestemd is voor kinderen jonger dan 18 en 36 maanden en voor baby’s die te jong zijn om rechtop te zitten. De serie specificeert bovendien de eisen voor de verpakking, markering en etikettering.

De NEN-EN 71-serie geldt niet voor muziekinstrumenten, sportuitrusting of soortgelijke items.

Normcommissie ‘Veiligheid van speelgoed’

De normen voor speelgoed spelen een belangrijke rol in het Europese systeem van veiligheid van speelgoed. Vanuit Nederland is de NEN-normcommissie ‘Veiligheid van speelgoed’ hier nauw bij betrokken. De normcommissie kan binnen haar werkterrein ook eigen NEN-normen ontwikkelen die alleen voor Nederland gelden, zolang deze geen strijdige inhoud hebben met reeds bestaande normen of normen in ontwikkeling. Ook kan de normcommissie een Nederlandse vertaling van de EN-norm ontwikkelen, die na publicatie door NEN dezelfde officiële status heeft als de Engelstalige tekst van de EN-norm.

#NEN100jr

In het kader van het 100-jarig bestaan van NEN in 2016 plaatsen wij wekelijks nieuwsberichten over oude, interessante, verrassende normen. Wilt u meer weten over onze mijlpaal? Neem dan een kijkje op www.nen.nl/100jaar. Als u zelf een leuke anekdote met ons wilt delen, doe dat dan met #NEN100jr op Twitter of LinkedIn.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl