Met regenkleding droog van A naar B dankzij normen

30-09-2015 Als je regelmatig ter voet of op de fiets een flinke regenbui moet trotseren, ben je waarschijnlijk erg blij dat de paraplu en het regenpak is uitgevonden. Het is soms wat gedoe, en ook niet altijd even flatteus, maar je komt daarmee tenminste niet doorweekt aan op je bestemming.

Maar wat is precies waterbestendig? En hoe regenbestendig zijn andere textielproducten? Over de eisen en testmethoden zijn veel afspraken vastgelegd in Europese normen die fabrikanten kunnen gebruiken.

Als het gaat om bijvoorbeeld regenpakken is er NEN-EN 343 ‘Beschermende kleding - Bescherming tegen regen’. Deze norm specificeert eisen en testmethoden toepasbaar op materialen en naden van beschermende kleren tegen de invloed van neerslag, mist en grondvochtigheid. Maar ook NEN- EN 14360 'Beschermende kleding tegen regen - Beproevingsmethode voor confectiekleding - Invloed van hevige regendruppels'.

Maar niet alleen specifieke regenkleding wordt getest op weerstand tegen water. Voor alle soorten textiel is er bijvoorbeeld de norm NEN-EN 18695 ‘Textiel - Bepaling van de weerstand tegen waterpenetratie - Penetratie proef’. Deze is toepasbaar op alle textielproducten, wel of niet waterbestendig. Het meet de bestendigheid van materialen op de doordringbaarheid van water bij een lage impact, en kan dus gebruikt worden om de waarschijnlijke regenbestendigheid van kledingmaterialen te voorspellen.

We willen nu in de zomer natuurlijk liever helemaal geen regen als we onderweg zijn. Maar als het wel zo is blijf je mede dankzij deze normen wel droog!

Meer lezen over normen dichtbij huis

Bekijk onze nieuwe folder 'Normen, handig voor iedereen'. Hierin laten we zien dat we normen en het vastleggen van afspraken eigenlijk overal in dagelijks leven tegenkomen.
Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl