NVWA waarschuwt voor ongeschikte blusdekens

24-12-2013 Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat veel blusdekens die verkocht worden niet veilig zijn. Vier van de twaalf onderzochte blusdekens vatte zelf vlam, hebben tekortkomingen in de constructie en/of in de gebruiksaanwijzing. De dienst raadt mensen die een blusdeken voor in de keuken gaan kopen aan goed op te letten of die wel geschikt is voor het blussen van een olie- of vetbrand. De NVWA heeft de branche hierover geïnformeerd en gaat erop toezien dat de blusdekens worden verbeterd, zodat ze voldoen aan de wettelijke eisen.

‘EN 1869’?

Wat betekent die ‘code’ nu eigenlijk? EN 1869 is een Europese norm. Dit betekent dat zo’n norm in heel Europa geldig is. Ieder land neemt de afspraken over, zo ook Nederland. Het kan zijn dat u een blusdeken in huis heeft waarop vóór ‘EN’ ook nog andere letters staan. Dit komt doordat ieder land z’n eigen afkorting heeft, dat is in Nederland ‘NEN’. De Europese normen krijgen als toevoeging de afkorting van het betreffende land. Zo is de norm voor blusdekens in Nederland NEN-EN 1869. NEN-EN = Nederland-Europees. Andere voorbeelden zijn DIN-EN (Duits-Europees) of BS (Brits-Europees).

Eisen in de norm

In de norm komen verschillende eisen aan bod. Waaronder de vorm (moet rechthoekig of vierkant zijn), het formaat (minimaal 0,9 m en maximaal 1,8 meter breed of lang), het gewicht (max. 4,5 kg). Ook de manier van vouwen is belangrijk. De deken moet zo opgevouwen zijn dat deze binnen uiterlijk 4 seconden uitgevouwen en gereed voor gebruik moet kunnen zijn. Daarnaast moeten ook altijd de gebruiksinstructies goed weergegeven worden.

Brandwonden Stichting

Meer weten over wanneer en hoe een blusdeken te gebruiken? Of over het brandveilig maken van uw huis? Neem dan een kijkje op de website van de Brandwonden Stichting. Daar is ook meer te vinden over het voorkomen en verlenen van eerste hulp bij brandwonden.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl