Nierstichting wint NENnovation Award 2017

13-10-2017 De NENnovation Award 2017 is gewonnen door de Nierstichting. Tijdens de viering van World Standards Day heeft André Kuipers de prijs overhandigd aan Tom Oostrom van de Nierstichting. Het project ‘Draagbare kunstnier en universele leegbloedalarmaansluiting’ is een prachtig voorbeeld van een innovatief product met internationale impact.

De Nierstichting richt zich in toenemende mate op de ontwikkeling en toepassing van innovatieve concepten. Zo heeft de stichting een draagbare kunstnier ontwikkeld volgens een principe dat nu ook via een actieve bijdrage van de stichting is opgenomen in een internationale norm.

Juryrapport

De jury is van mening dat deze niet-commerciële instelling veel lof verdient voor haar activiteiten om haar doelgroep met de ontwikkeling van innovatieve producten te ondersteunen en hier een stimulerende rol in te spelen. Dat doet de Nierstichting niet alleen voor nierpatiënten in Nederland, maar door haar actieve bijdrage in internationale normalisatie ook wereldwijd. Daarmee wordt internationaal een grote impact gerealiseerd. Bovendien wordt Nederland als innovatief land op de kaart gezet.

Tom Oostrom: “Wij zijn erg blij en zeer vereerd met de NENnovation Award. De ontwikkeling van de draagbare kunstnier is geen kwestie van sleutelen tot het past in een kleine behuizing. Het gaat om zeer innovatieve technologische verbeteringen én om wetenschappelijke doorbraken. Normontwikkeling is een belangrijke en noodzakelijke stap om uiteindelijk toegelaten te kunnen worden tot de markt zodat patiënten ook echt profijt hebben van onze inspanningen.”

Over het project ‘Draagbare kunstnier en universele leegbloedalarmaansluiting’

De Nierstichting werkt via de maatschappelijke onderneming NeoKidney aan de ontwikkeling van een draagbare kunstnier: een hemodialyse-apparaat dat past in een koffer en dialyse buiten het ziekenhuis makkelijker maakt. Daarvoor zijn meerdere technologische doorbraken gerealiseerd. Echter, voordat een medisch apparaat op de markt gebracht mag worden, moet het aantoonbaar voldoen aan wereldwijd geldende normen op het gebied van veiligheid en essentiële functionaliteit. Maar échte technologische doorbraken staan (per definitie) nog niet beschreven in zulke normen! Daarom schrijft de Nierstichting mee aan nieuwe normen voor dialyseapparatuur.

Over de NENnovation Award

Dit jaar is voor de eerste keer de NENnovation Award uitgereikt. Deze award is in het leven geroepen omdat normalisatie en innovatie nauw met elkaar verbonden zijn. Succesvolle innovatie vraagt om aandacht voor technologische, economische, maatschappelijke en duurzame aspecten en daarmee de betrokkenheid van meerdere stakeholders. Slagingskansen van innovatieve concepten worden door normalisatie vergroot en marktacceptatie krijgt een impuls.

NEN feliciteert de Nierstichting met de NENnovation Award.
De prijs betreft een zwaar verzilverd sculptuur op basis van koper van kunstenaar Toshitaka Nishizawa met de naam ‘Loop’.
Meer informatie? Ga naar www.nen.nl/nennovationaward.

Meer informatie

Voor meer informatie over de NENnovation Award, neem contact op met NEN Communicatie, e-mail communicatie@nen.nl, telefoon 015 2 690 435.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl