Nieuwe voorwaarden programma voor opslag en distributie

17-10-2016 ISO 22000 bevat een managementsysteem voor specifieke voedselveiligheid vereisten voor organisaties. Een vereiste is dat organisaties programma voorwaarden (PRP) vestigen, implementeren en onderhouden om de gevaren voor voedselveiligheid te beheersen. Een internationale groep van belanghebbenden hebben een programma voor opslag en distributie ontwikkeld.

Een integraal onderdeel van de voedselketen is het distributienet, met name opslag en distributie. Telers, voedsel en ingrediënt processors rekenen op een goede opslag en distributie praktijken om ervoor te zorgen dat hun producten veilig en in goede staat aankomen op de eindbestemming. De rol van de organisaties die betrokken zijn in het distributienet, is om voedsel, ingrediënten, grondstoffen en verpakkingen te beschermen via opslag, cross-docking en transport.

Dit PRP is bedoeld om te worden gebruikt voor het beheer van systemen die zijn ontworpen om de ISO 22000 eisen te ondersteunen, en voor de gedetailleerde eisen voor deze programma's. Het programma bevat geen eisen voor ISO 22000 en is bedoeld voor gebruik in combinatie met ISO 22000.

Strekking

Het PRP specificeert eisen om de gevaren te bestrijden wat betreft voedselveiligheid. De eisen zijn van toepassing op alle organisaties, ongeacht de grootte of complexiteit. Deze organisaties zijn betrokken bij de opslag en distributieactiviteiten in de hele voedselketen, die PRP’s op een zodanige wijze willen implementeren om aan de ISO 22000-eisen te voldoen.

De PRP eisen omvatten persoonlijke hygiëne, reiniging, desinfectie, productidentificatie, terugroepen van producten en voedsel integriteit.

Openbare raadpleging

De wereldwijd toonaangevende FSSC 22000 certificering heeft het initiatief genomen om de PRP met een internationale groep van belanghebbenden te ontwikkelen. Om de industrie te voorzien van een kans om feedback te geven, zullen de PRP worden gepubliceerd als concept op www.normontwerpen.nen.nl.

Alle betrokken partijen met een belang in de voedselveiligheid management en/of opslag en distributie kunnen reageren tot 15 november 2016. De ontvangen feedback zal door de internationale groep van belanghebbenden vóór de definitieve publicatie worden verwerkt.

Meer informatie

Voor informatie: neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail klantenservice@nen.nl.

Voor informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Gillian Herpers, consultant Agrofood & Consument, telefoon (015) 2 690 444of e-mail gillian.herpers@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl