Normen in je koffer

14-08-2014 De schoolvakanties zijn begonnen, het moment waarop Nederland zijn koffers pakt. Op vakantie naar de zon! Spullen die het hele jaar in de kast hebben gelegen worden nu opgezocht en ingepakt. Nu maar hopen dat het luchtbed niet lek is en de zonnebrand nog goed werkt. Gelukkig zijn er normen om de constante kwaliteit van die producten te garanderen.

Ik ga op reis en ik neem mee…bij het inpakken moet je selectief zijn. Er zijn een aantal zaken die in elk geval niet mogen ontbreken. Een fototoestel om mooie uitstapjes vast te leggen, een handdoek en zonnebrandcrème voor een dagje aan het strand. Je wil er van op aan kunnen dat die producten ook na een jaar in de kast nog goed zijn.

Fotomoment

Voor de dagelijkse foto’s heb je genoeg aan je mobiele telefoon, op vakantie maakt een goede digitale camera het verschil. De norm NEN-ISO 15781 voor Digitale camera’s bevat eisen voor de vertraagde opname, vertraagde sluitertijd, opnameratio en opstarttijd. Hij bevat tenminste een methode die de mogelijkheid biedt om de waarden te meten zonder de camera uit elkaar te halen.

Strandlaken

NEN-EN 14697 ‘Textiel - Badstof handdoeken en badstofweefsels - Specificaties en beproevingsmethoden’ specificeert de minimumeisen aan eigenschappen en testmethodes voor de evaluatie van badstof handdoeken voor thuisgebruik. Deze norm geldt alleen voor geweven stoffen. Deze norm geldt niet voor handdoeken die gebruikt worden in de zorg of in handdoekautomaten.

Veilig de zon in

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen UV-straling van de zon, maar wie bewaakt de kwaliteit van de crème? Er zijn verschillende normen voor:
• NEN-EN-ISO 24442 'Cosmetica - Zonbeschermingstestmethoden - In vivo bepaling van UVA zonbescherming'
• NEN-EN-ISO 24443 'Cosmetica - Zonbeschermingstestmethoden - In vitro bepaling van UVA zonbescherming'
• NEN-EN-ISO 24444 'Cosmetica - Zonbeschermingstestmethoden - In-vivo bepaling van SPF (zonbeschermingsfactor)
De normen beschrijven de eisen aan het testproces van de zonnebrandmiddelen, op het lichaam (in vivo) of buiten het lichaam (in vitro).

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl