Normen op de Olympische spelen?

06-02-2014 Het kan je niet ontgaan zijn: van 7 tot en met 23 februari 2014 worden in het Russische Sochi de 22ste Olympische Winterspelen gehouden. De sporters, de bouw van het Olympisch dorp of de stadions, de Nederlandse delegatie, de Olympische Winterspelen 2014 zijn een veelbesproken onderwerp. Maar wist je dat ook bij de Olympische Winterspelen heel veel normen komen kijken?

Zo zijn er normen voor de uitrusting zoals schaatsen, snowboards of ski’s. Dat zijn niet alleen normen voor professionals, ze gelden ook voor jouw schaatsen, ski's, skischoenen of snowboard(schoenen). Voor jouw veiligheid moeten ski's bijvoorbeeld elastisch genoeg zijn om niet te breken, maar stevig genoeg om niet te 'zwabberen'. Ook mogen de bindingen niet zomaar losschieten om verwondingen van jezelf en die van anderen te voorkomen.

Om veilig te kunnen wintersporten, zijn er internationaal afspraken gemaakt over de eisen waaraan wintersport-artikelen moeten voldoen. Huur je skischoenen ter plekke in een wintersportgebied? En ga je met een kabelbaan de berg op? Ook hiervoor zijn afspraken vastgelegd om veiligheid te kunnen waarborgen. De lijst met normen voor wintersport is lang, aan zo'n beetje alles wordt gedacht.

Om je een idee te geven van de betreffende normen, hieronder een kleine selectie:

  • ISO 6265:2013 Alpine ski - bepalen van de weerstand van alpine ski's tegen blijvende vervorming en breken
  • NEN-ISO 7794:2011 Langlauf ski's - afmetingen, mechanische eigenschappen, montage en bevestigingskenmerken van schroeven voor de montage van skibindingen
  • ISO 11634:1996 Snowboard-schoenen - afmetingen en kenmerken van de zool en delen van de as voor bindingen
  • NEN-EN 174:2001 Oogbescherming - Skibrillen voor alpineskiën
  • NEN-ISO 13993:2001 Ski shop verhuur - Steekproeven en inspectie van complete en incomplete alpine-skischoenbindingssystemen in de verhuur
  • NEN-EN 13796-2:2005 Kabelbanen - Veiligheidseisen voor kabelbanen voor personenvervoer

Meer normen van belang

Naast alle normen voor de uitrusting, zijn er ook normen voor de bouw van bijvoorbeeld een stadion. Van dakconstructies en nooduitgangen tot de zitjes in het stadion. Ze moeten voldoen aan bepaalde veiligheidseisen.

Maar er is nog een norm het vermelden waard, namelijk die voor de organisatie van evenementen. Klein of groot, dat is niet van belang. Omdat het organiseren van een evenement kan leiden tot negatieve economische, sociale en milieueffecten, zoals afval, energieverbruik en druk op de lokale gemeenschappen, zijn er internationale afspraken gemaakt. Met de norm ISO 20121 kunnen die effecten geïdentificeerd en verminderd worden en kunnen organisatoren door betere planning en processen beter inspelen op meer positieve effecten. Helaas wordt deze norm niet gebruikt in Sochi.

NEN en normen

Als hét kennisnetwerk voor normontwikkeling en normtoepassing op nationaal en internationaal niveau brengen we bij NEN partijen bijeen om tot afspraken te komen. Deze afspraken worden vastgelegd in normen. Normen zijn misschien niet altijd zichtbaar, maar iedereen komt ze in de dagelijkse praktijk tegen. Bijvoorbeeld als het gaat om normen voor de pinpas, bureaustoelen, standaardmaten voor pluggen of moeren, barcodes, drinkwater of rookmelders. En dus ook bij veilig wintersporten en de organisatie van een groot evenement als de Olympische Spelen!


Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl