Normen tijdens het EK: grasvelden, beschermende kleding en tribunes

24-06-2016 Het is niemand ontgaan dat Nederland dit jaar niet meedoet aan de strijd om de Europese titel. Dit weerhoudt ons er echter niet van om in te zoomen op normen waar andere Europese voetballers tijdens het EK mee te maken hebben.

Sporters moeten veilig kunnen sporten, zo ook de voetballers. Er is een norm voor beschermende kleding voor voetballers. Denk hierbij aan keepershandschoenen (NEN-EN 16027) en scheenbeschermers (NEN-EN 13061). De normen beschrijven waar deze producten aan moeten voldoen, zodat de handen van de keeper beschermd worden bij een redding en de spelers hun schenen heel houden wanneer ze de strijd om de bal aangaan.

Grasvelden en grashoogte

Niets is zo vervelend als op een voetbalveld spelen waar het gras te hoog staat. De bal kan dan alle kanten op stuiteren, waardoor een pass kan mislukken. In NEN-EN 12233 wordt de grashoogte van een voetbalveld beschreven. Ook is er een norm voor de bodembedekking van een grasveld, NEN-EN 12231. Zo kan Ronaldo in ieder geval niet klagen over het veld waar hij op speelt. Een grasmat die aan de norm voldoet is zó belangrijk, dat er nieuw gras komt in het EK-stadion ‘Pierre Mauroy’ in Lille. Dit gras komt uit Nederland en vervangt de grasmat die er nu ligt vanwege de slechte staat.

Bron: NU.nl

Veiligheid tribunes

Niet alleen sporters, maar ook supporters hebben met normen te maken. Zo zorgt NEN-EN 13200-1 ‘Algemene kenmerken voor de inrichting van tribunes’ voor de veiligheid van de supporter. Deze norm zorgt er bijvoorbeeld voor dat tribunes bestand zijn tegen honderden springende Ierland supporters.

#NEN100jr

In het kader van het 100-jarig bestaan van NEN in 2016 plaatsen wij wekelijks nieuwsberichten over oude, interessante, verrassende normen. Wilt u meer weten over onze mijlpaal? Neem dan een kijkje op www.nen.nl/100jaar. Als u zelf een leuke anekdote met ons wilt delen, doe dat dan met #NEN100jr op Twitter of LinkedIn.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl