Normen voor projectmanagement in ontwikkeling

24-02-2020 Op donderdag 13 februari 2020 kwamen ruim twintig experts en geïnteresseerden voor projectmanagementstandaarden bij NEN bijeen. Aanleiding was om meer te horen en mee te denken over ontwikkelingen rondom deze standaarden.

Tijdens de middag werd over twee onderwerpen een toelichting gegeven: over een gemeenschappelijke taal voor projectmanagement en over de nieuwe ontwikkeling van een certificeerbare norm voor projectmanagement.

Een gemeenschappelijke taal voor projectmanagement

Rommert Stellingwerf licht de huidige ISO-normen voor project-, programma- en portfoliomanagement en governance toe. Sinds 2012 is deze ISO 21500-serie ontwikkeld, waarbij is gekeken naar verschillende projectmanagementmethoden en -competentiemodellen zoals de PMBOK® (Project Management Body of Knowledge) van PMI en de ICB (International Competence Baseline) van IPMA. Mede op basis van deze kennis en gezamenlijk met experts wereldwijd zijn overkoepelende normen ontwikkeld. Deze zijn onafhankelijk, internationaal geaccepteerd en breed toepasbaar. De normen gebruiken één gemeenschappelijke taal en zijn toepasbaar op organisaties in plaats van op personen.

Nieuwe ontwikkeling: een certificeerbare norm

Ben Bolland heeft verteld over een studie naar de mogelijke voordelen en kansen van een certificeerbare managementnorm voor projecten, programma’s en portfolio’s in organisaties. Deze norm zou een ‘plug-in’ worden, gebaseerd op de ‘High Level Structure’ (HLS). Hierdoor kan de norm naadloos aansluiten bij andere managementnormen, zoals voor kwaliteit (ISO 9001) en milieu (ISO 14001).

Draagvlak bepalen

Het vervolg is dat we gaan kijken hoeveel interesse er in Nederland en internationaal is voor de ontwikkeling van de certificeerbare norm. Heb jij interesse, wil jij meer weten of wil je op de hoogte blijven? Kijk op nen.nl/projectmanagement, neem contact op via kid@nen.nl of 015 2 690 260.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl