North Sea Jazz Festival

12-07-2013 Dit weekend wordt het weer swingen op het North Sea Jazz Festival. Dit muziekspektakel staat ook buiten onze landsgrenzen bekend als het festival waar in drie dagen het verleden, heden én de toekomst van jazz langskomen. Naast die stevige basis van jazz komen veel genres voorbij, zoals blues, soul, funk, hiphop, pop en nog veel meer. In Ahoy staan dit jaar o.a. Santana, Sting en John Legend op het programma.

Wat niet veel mensen weten is dat er sinds 1994 een internationaal identificatiesysteem voor bladmuziek (ISMN) bestaat, vergelijkbaar met het ISBN systeem voor boeken. Het ‘International Standard Music Number, zoals dit systeem wordt genoemd, wordt onder andere gebruikt in catalogi van muziekbibliotheken en muziekuitgeverijen, zoals het ISBN wordt gebruikt in catalogi van bibliotheken en uitgeverijen.

Het systeem is beschreven in de internationale norm NEN-ISO 10957:2009 ‘Informatie en documentatie - Internationaal Standaard muzieknummer (ISMN)’. Een ISMN is sinds 2008 dertien tekens lang en bestaat uit vier delen:

De eerste cijfers bevatten altijd de code: 979-0, gevolgd door de code van de muziekuitgever (toegekend door het ISMN-bureau), dan volgt de identificatiecode van de bladmuziek (door de uitgegever toegekend) en als laaste een controlecijfer. Bij het schrijven gescheiden door streepjes, dus bijv. 979-0-2306-7118-7.

Donemus (gevestigd in Rijswijk) is het Nederlandse agentschap van ISMN. Donemus (afgeleid van documentatiecentrum Nederlandse muziek) is het Nederlandse instituut dat zich bezighoudt met de documentatie van hedendaagse muziek, gecomponeerd in Nederland. Donemus Publishing BV is het Nederlandse agentschap van International Standard Music Number (ISMN).

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Rietveld.

(015) 2 690 376

jan.rietveld@nen.nl

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl