Oranje naar het WK 2014, de 'onzichtbare' afspraken

11-09-2013 De Oranjegekte kan weer losbarsten in volgend jaar. Het Nederlands elftal heeft zich gisteravond geplaatst voor het WK 2014 in Brazilië. Terwijl de spelers zich nu gaan voorbereiden op het bereiken van de finale, wordt er in Brazilië nog hard gewerkt aan het gereedmaken van de stadions en alle voorzieningen. Daarbij zijn ook de 'voetbalnormen' weer van belang.

Want hoe zit het eigenlijk met de ‘spelregels’ achter de schermen? Hoe wordt de bal (NEN-EN 12235) eigenlijk getest? Of de hoogte van het gras (NEN-EN 12233) bepaald? Hierover zijn door alle belanghebbende partijen internationaal afspraken gemaakt, die zijn vastgelegd in normen.

De 'voetbalnormen' zorgen ervoor dat zaken goed geregeld zijn tijdens het WK. De stevigheid van de stadionstoeltjes (NEN-EN 13200-4), het stuiteren van de bal, het doorbuigen van de doellat, ze zijn allemaal van groot belang. Natuurlijk niet alleen tijdens dit belangrijke kampioenschap, maar ook voor alle andere voetbalwedstrijden.

Intussen is het stadion voor de openingswedstrijd in São Paulo nog niet gereed. Zo heeft de constructie voor het dak daar voor flinke vertraging opgeleverd. Ook de oplevering van het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro zal later zijn dan gepland. Bij de stadions zijn ook veel normen van belang, met name als het gaat om veiligheid. Zoals voor de dakconstructie, verlichting en de internationale symbolen voor vluchtroutes (NEN-EN-ISO 7010). We gaan er, net als de FIFA, maar vanuit dat alles op tijd én veilig in orde is voor de aftrap op 12 juni 2014.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl