Ramadan 2013 en ontwikkeling Europese norm voor ‘Halal food’

09-07-2013 Voor vele mensen begint vandaag de Ramadan. De Ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, waarin moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Het einde van de Ramadan (Suikerfeest) valt dit jaar waarschijnlijk op 8 augustus 2013. Deze datum is slechts een indicatie, omdat het einde afhankelijk is van de maan.

Tijdens de Ramadan wordt zowel 's ochtends vroeg als 's avonds na zonsondergang vaak zeer uitgebreid gegeten. Dit eten dient uiteraard halal te zijn. Halal is een islamitische term waarmee wordt aangegeven welke handelingen en producten zijn toegestaan voor moslims. Vooral voor voedsel gelden speciale richtlijnen waar een moslim zich aan dient te houden. Halalproducten zijn meestal gevogelte, vlees en vleesproducten maar ook chocolade, brood en koekjes, melk en melkproducten, frisdranken en additieven zoals kruiden, marinades en gelatine.

Europese norm voor ‘Halal food’

Omdat de hoeveelheid gegeten halalproducten in Europa sterk toeneemt, en daarmee ook de noodzaak voor normen over dit onderwerp, wordt er een Europese norm voor Halal voedsel en voedingsproducten ontwikkeld. Het Turkse normalisatie-instituut (TSE) voert het secretariaat van de Europese Technische Commissie ‘Halal Food’, die deze norm gaat ontwikkelen.

Inhoud norm en doelgroep

De te ontwikkelen norm zal afspraken bevatten over de principes van en de basiseisen voor de erkenning van ‘Halal food’. Het doel is tot een eenduidige erkenningsmethodiek te komen binnen Europa. De norm is bedoeld voor alle partijen die belang hebben bij de erkenning van Halal voedsel en voedingsproducten, zoals moslimconsumenten, producenten en leveranciers van Halal voedsel en voedingsproducten, retail (supermarkten), adviserende partijen en wetgevende en controlerende instanties.

Actieve participatie

Nederland kan invloed uitoefenen op de ontwikkeling van deze norm door te participeren in het Europese normontwikkelingsproces. Op 10 september 2013 vindt er een bijeenkomst plaats om de Nederlandse marktpartijen te informeren over deelname in de Nederlandse commissie ‘Halal food’. NEN nodigt belanghebbende partijen uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Eerder door u bekeken

Meer informatie

Voor meer informatie over het normalisatieproces, of voor aanmelding: NEN Business Development.

(015) 2 690 372

businessdevelopment@nen.nl

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl