Sail 2015, veiligheid op en rondom het water

19-08-2015 Sail 2015 is van start gegaan. Het grootste nautische evenement ter wereld begint vandaag met een parade van wel 12 kilometer lang. Ruim 600 schepen, waaronder een aantal prachtige internationale Tall Ships varen uit en trekken duizenden bezoekers per dag.

Bij dit in de wereld unieke evenement op en rondom het water is veiligheid natuurlijk een groot punt van aandacht is. Op het water zijn velen veiligheidsmensen actief, zoals reddingsbrigades, waterpolitie, duikteams en sleepboten om indien nodig assistentie te verlenen.

Onzichtbare normen

Om de veiligheid van publiek, medewerkers, omstanders en publieke eigendommen te waarborgen zijn veel afspraken gemaak in bijvoorbeeld een veiligheidsplan, ontruimingsplan, vluchtroutes en een communicatieplan. Bij zo'n groot evenement als Sail 2015 zien we op de achtergrond tientallen normen waaraan voldaan moet worden. Die zijn niet zo zichtbaar voor de bezoeker, maar doordat eisen zijn vastgelegd in (internationale) normen dragen ze absoluut bij aan hun veiligheid.

Net als voor gebouwen zijn er ook voor vaartuigen talloze normen, waarbij soms onderscheid gemaakt wordt tussen de grootte van de vaartuigen. Zo worden er onder andere eisen gesteld aan brandbescherming, ankeren, navigatielichten, stuurinrichting en de preventie van 'man over boord'.

Zichtbare normen

Bezoekt u Sail de komende dagen? Dan komt u ongetwijfeld ook meer zichtbare normen tegen. Kijkt u eens uit naar bordjes voor nooduitgangen, die herkennen we overal juist omdat er internationaal afspraken zijn vastgelegd in de norm NEN-EN-ISO 7010 over hoe die borden eruit moeten zien. Net als de normen voor 'persoonlijke drijfmiddelen', ofwel zwem- en reddingvesten. Als ondanks de 'preventie van man over boord' toch iemand in het water valt, is die de komende dagen ongetwijfeld dankbaar dat er eisen voor reddingvesten zijn vastgelegd in de norm NEN-EN-ISO 12402. Met een zwemvest dat daaraan voldoet kun je erop vertrouwen dat je blijft drijven.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl