Uitreiking 100ste certificaat op de eerste VHL Veiligheidsdag

29-11-2018 Dinsdag 27 november organiseerde NEN de eerste VHL Veiligheidsdag. De Veiligheidsladder is een beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in bedrijven te meten en continu te verbeteren. Hierbij wordt de nadruk op de veiligheidscultuur gelegd.

Tijdens deze dag werd het 100ste Veiligheidsladder certificaat uitgereikt door dhr. Max Meltzer van Lloyd’s Register aan dhr. Ton van de Minkelis van Van Oord. “Het behalen van het veiligheidsladdercertificaat is de kroon op het werk dat wij doen op het gebied van veiligheidscultuur”, aldus Van de Minkelis.

Doel van de Veiligheidsdag was om aanwezigen bij te praten over de ontwikkelingen en mogelijkheden van de Veiligheidsladder. Tijdens de dag werden ervaringen uitgewisseld en werd druk genetwerkt. Kennispartners, Certificerende Instellingen en TenneT waren aanwezig om vragen over het gebruik van de ladder en certificatie te beantwoorden.

Sprekers waren onder meer Frank Guldenmund, verbonden aan de sectie Veiligheidskunde van de Technische Universiteit Delft en gepromoveerd op veiligheidscultuur. Guldenmund ging in op de vraag of en op welke manier veiligheidscultuur te meten is.

Harmen Willemse, projectleider Veiligheidsladder bij NEN, gaf een overzicht van de ontwikkeling van de Veiligheidsladder en de uitbreiding naar nieuwe sectoren en andere landen. “Internationalisering zorgt voor nieuwe uitdagingen: de Veiligheidsladder moet een consistente waarde vertegenwoordigen en tegelijkertijd moeten we ook oog hebben voor nationale verschillen”.

Menno Rook, Veiligheidsadviseur bij ProRail nam de aanwezigen mee in het proces dat ProRail heeft doorlopen om de veiligheidscultuur te verbeteren en welke stappen er gezet moesten worden om het Trede 4 certificaat te behalen. Een inspirerend verhaal met praktische tips.

In de middag konden deelnemers kiezen uit verschillende workshops waar aandacht was voor de samenhang en verschillen tussen VHL, VCA en ISO 45001, wat er komt kijken bij certificatie en hoe je als organisatie cultuurverandering in gang zet.

Het was een geslaagde dag: een volle zaal met deelnemers, inspirerende sprekers en workshops waarin druk met elkaar gediscussieerd werd. Tijdens de pauzes werden nieuwe contacten gelegd en werden ervaringen uitgewisseld.

Heeft u deze dag gemist en wilt u geïnformeerd worden over de mogelijkheden van de Veiligheidsladder, neem dan contact op via: info@veiligheidsladder.org of kijk op www.veiligheidsladder.org

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl