Veilig de zomer in: welke normen horen hierbij?

13-07-2016 De zomervakantie is officieel begonnen voor schoolgaande kinderen. Dit betekent dat Nederlanders weer massaal op vakantie gaan. De een houdt ervan om in het zonnetje zitten, de ander trekt er liever op uit en gaat op zoek naar actie. Normen zijn er ook om tijdens vele (buiten)activiteiten onze veiligheid te waarborgen. Vandaag zoomen we in op de normen waar iedereen mee te maken krijgt tijdens vakantie.

In de zomervakantie gaan we er graag op uit. De temperatuur stijgt en dat betekent dat we op zoek gaan naar verkoeling, bijvoorbeeld in het zwembad. En ja, zelfs daar vind je vele normen. Zo worden onder andere de voorwaarden voor duikplanken beschreven in NEN-EN 13451-10 en die van glijbanen in NEN-EN 1069-1. Voor de kinderen die nog niet zo goed kunnen zwemmen, is er NEN-EN 13138-1 die drijfhulpmiddelen omschrijft, denk hierbij aan bandjes of andere hulpmiddelen om te leren zwemmen.

Kamperen en barbecueën

Kamperen doen Nederlanders graag in Frankrijk, Duitsland, Spanje en natuurlijk in eigen land! De internationale norm NEN-EN-ISO 5912 beschrijft alles wat te maken heeft met tenten. Alle afspraken omtrent slaapzakken staan in NEN-EN 13537.

Nog zo’n voorbeeld van een typische vakantiebezigheid is barbecueën. Lekker lang tafelen met familie en vrienden. Bij goed gebruik moet een barbecue door iedereen veilig te gebruiken zijn. Om die veiligheid te garanderen zijn in Europees verband afspraken over eisen vastgelegd in Europese normen ontwikkeld voor barbecues en hulpmiddelen zoals houtskool en aanstekers (NEN-EN 1860).

Sportieve activiteiten

Actieve vakantiegangers hebben ook veel met normen te maken. Denk aan NEN-EN-ISO 4210-3 die algemene beproevingsmethoden wat betreft fietsen omschrijft en NEN-EN 13613 die ingaat op skateboards. Voor de extremere sporten zijn normen van groot belang om veiligheid te garanderen. Voor bergbeklimmers zijn er bijvoorbeeld NEN-EN 12492 ‘Helmen voor bergbeklimmers’ en NEN-EN 892 ‘Touw voor bergbeklimmers’.

#NEN100jr

In het kader van het 100-jarig bestaan van NEN in 2016 plaatsen wij wekelijks nieuwsberichten over oude, interessante, verrassende normen. Wilt u meer weten over onze mijlpaal? Neem dan een kijkje op www.nen.nl/100jaar. Als u zelf een leuke anekdote met ons wilt delen, doe dat dan met #NEN100jr op Twitter of LinkedIn.

Benieuwd naar nog meer normen in de zomer? Vind ze terug in de kleurplaat!

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl