Veilige kerstverlichting

13-12-2013 Deze dagen gaan mensen massaal naar het tuincentrum, de bouwmarkt of een van de vele verkooppunten langs de weg om een mooie kerstboom uit te zoeken. De kerstspullen worden van zolder gehaald en dan volgt het ergste: het aanbrengen van de kerstverlichting! Altijd handig om eerst even te checken of ze het nog wel doen. Maar nog belangrijker: denk altijd aan de veiligheid tijdens deze dagen!

Voorschriften voor de veiligheid zijn essentieel. Slechte kerstverlichting kan brand of een
elektrische schok veroorzaken. De risico’s worden verkleind door de lichtjes te laten werken op laagspanning met een adapter, transformator, of op batterijen. Dit type wordt, net als LED verlichting op lage spanning, steeds meer aangeboden.

Wat kan u als consument nog meer doen om gevaarlijke situaties te voorkomen?

Voorkom dat er teveel snoeren in één stekkerdoos zitten. Hang meerdere stekkerdozen niet aan elkaar om het snoer te verlengen. En een laatste tip: haal altijd voordat u lampjes verwisselt de stekker uit het stopcontact.

Normen voor kerstversiering

Uiteraard zijn er normen die betrekking hebben op de veiligheid van kerstverlichting. Zo stelt NEN-EN-IEC 60598-2-20 bijvoorbeeld eisen aan verlichtingsgarnituren met een spanning tot maximaal 250 V. De norm geldt zowel voor gloeilampen in serie als parallel geschakeld, of een combinatie van beiden, voor gebruik binnen of buiten. NEN-EN-IEC 60598-2-20 geeft eisen voor constructie, algemene testen, classificatie, CE-markering, aarding, elektrische veiligheid en brandveiligheid.

Buitenverlichting

Buiten wordt er ook steeds meer versierd met kerstverlichting. In het Bouwbesluit is een rubriek opgenomen over buitenverlichting. De bepalingen die hierin staan, gelden echter niet voor ‘tijdelijke feestverlichting’. Daarom is het belangrijk dat feestverlichting voldoet aan relevante bepalingen voor tijdelijke installaties uit NEN 1010 ‘Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties’ en NPR 5310 ‘Nederlandse Praktijkrichtlijn bij NEN 1010’.

In het geval feestverlichting onverhoopt ongelukken veroorzaakt, is de installatie-eigenaar hiervoor verantwoordelijk. Het voldoen aan de normen op dit gebied is voor hem de enig resterende en juridisch sterkste methode om aan te tonen alles te hebben gedaan om ongelukken te voorkomen.

Losse producten

NEN 1010 en NPR 5310 gelden voor de feestverlichting als geheel. Voor de afzonderlijke producten waaruit deze installatie wordt opgebouwd, bestaat een tal van Europese productnormen zoals CE-richtlijnen en -markering. In het geval van kerstversiering is NEN-EN-IEC 60598-2-20 dus van toepassing.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl