Verkiezing ‘de Slimste Binnenstad van Nederland’

13-09-2016 De digitale revolutie rolt momenteel over ons heen. Iedereen leert daarmee om te gaan en dat is ook het doel van de verkiezing Slimste (binnen)Stad van Nederland. Vorig jaar is deze verkiezing voor het eerst gehouden waar twee winnaars uit kwamen; Utrecht voor de categorie ‘Visie’ en Breda voor de categorie ‘Project’.

Datagedreven sturing in steden

Dit jaar wordt er een stap verder gegaan met de analyse wat het beleid van de gemeente heeft opgeleverd. Hiervoor zijn 50 steden onderzocht met als richtlijn de internationale normen ISO 37120 en BSI PAS181. De indicatoren uit Sustainable development of communities - Indicators for city services and quality of life (ISO) vormen de kwantitatieve beoordeling van de onderzochte steden. De kwalitatieve toevoeging komt uit de ingevulde Smart City Self Assessments die is ingevuld door ambtenaren van de betreffende gemeenten. Het self assessment is online in te vullen en gebaseerd op de PAS181. De uitkomst kan gebruikt worden in een smart city project binnen de gemeenten.

Het nut van uniform berekende indicatoren is nog eens bevestigd tijdens de workshop met 13 deelnemende gemeenten die begin juni plaats vond. Daar is de wens uitgesproken om een project op te zetten waarbij de scores op stadsindicatoren bepaald worden uit uniforme landelijke databronnen zodat de uitkomsten ook daadwerkelijk vergelijkbaar zijn.

Finale Slimste (binnen)Stad op 3 oktober

Op 3 oktober is de finale van de verkiezing in het Beatrixgebouw te Utrecht en worden de winnaars voor 2016 bekend gemaakt. Het middagprogramma is opgebouwd uit onderdelen die allemaal te maken hebben met Smart Cities en het inzicht dat data geeft. Zo worden de resultaten gepresenteerd uit het onderzoek en wordt er door een gemeente inzicht in de obstakels waar zij intern tegenaan lopen bij een smart city ontwikkeling. Prikkelende stellingen worden beantwoord door het panel dat bestaat uit vertegenwoordigers van de triple helix: Rob de Wildt Directeur Overheid bij Cisco, Elske den Oude professor aan de TU/e en Willemieke Hornis van het ministerie van IenM. Ook de zaal kan haar stem laten horen door real time voting.

De 6 finalisten in de twee categorieën ‘Visie’ en ‘Project’ pitchen tijdens de finale waarom zij de slimste zijn, waarna de juryvoorzitter het oordeel van de jury bekend maakt.

Jeroen Smits presenteert de middag met de kennis die hij tijdens de Smart City TV uitzendingen heeft opgedaan.

Er is voldoende gelegenheid om collegae te spreken over deze maatschappelijk en economische ontwikkeling die de digitale revolutie met zich meebrengt.

Nederlandse Strategische AdviesGroep Smart Cities

De werkgroep Stadsindicatoren is verbonden met de Nederlandse Strategische AdviesGroep Smart Cities (NLSAG-SC). NLSAG-SC is een nationaal samenwerkingsverband van keystakeholders voor strategiebepaling van standaardisatie rondom common issues ten aanzien van Smart Cities. Meer informatie en contactgegevens vindt u op www.nen.nl/smartcities.

Bijeenkomst bijwonen?

Meldt u zich dan hier aan.

Meer informatie op www.slimstebinnenstad.nl en volg alle berichten op Twitter @slimstestad.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Nouwens van Smart Data City.

Norm

NEN-ISO 37120:2014 en

Duurzame ontwikkeling en veerkracht van gemeenschappen - Indicatoren voor stadsvoorzieningen en kwal...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl