Verkiezing ‘de Slimste Binnenstad van Nederland’

12-04-2016 Voor het tweede jaar op rij gaat Smart Data City op zoek naar de ‘Slimste Binnenstad van Nederland’. Op 20 september worden de winnaars bekend gemaakt tijdens het gelijknamige congres. Vorig jaar kwamen Utrecht (Slimste Visie) en Breda (Slimste Project) als winnaars uit de bus. Zijn zij dit jaar in staat hun titel te verdedigen?

Een verkiezing vereist een solide vergelijking tussen kandidaten. Voor de verkiezing van Slimste Binnenstad van Nederland zijn stadsdata, op feiten gebaseerde weergave van hoe het gaat met de stad, de grondstof om te vergelijken. Een werkgroep, onder leiding van Geonovum, werkt aan gestandaardiseerde stadsindicatoren (gebaseerd op ISO 37120) om deze vergelijking mogelijk te maken. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van CBS, Kadaster, ministerie van Infrastructuur en Milieu, NEN, Plan Bureau van de Leefomgeving, RIVM, TU Delft en de gemeentes Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam.

Deelnemende gemeenten voeren daarnaast het Smart City Self Assessment uit. Hiermee krijgt de stad inzicht in de fase waarin haar Smart City ontwikkeling zich bevindt.
De scores van het Self Assessment en de Smart City stadsindicatoren bepalen de finalisten voor twee categorieën: ‘Slimste Project’ en ‘Slimste Visie’. De gemeenten van deze steden krijgen vervolgens bezoek van een deskundige jury die hen uitgebreid zal ondervragen om de winnaar te bepalen.

Nederlandse Strategische AdviesGroep Smart Cities
De werkgroep Stadsindicatoren is verbonden met de Nederlandse Strategische AdviesGroep Smart Cities (NLSAG-SC). NLSAG-SC is een nationaal samenwerkingsverband van keystakeholders voor strategiebepaling van standaardisatie rondom common issues ten aanzien van Smart Cities. Meer informatie en contactgegevens vindt u op www.nen.nl/smartcities.

Meer informatie

Voor het laatste nieuws en nominatie van de gemeente kunnen geïnteresseerden terecht op www.slimstebinnenstad.nl en Twitter @slimstestad. De verkiezing staat open voor alle steden van Nederland die willen weten hoe slim ze al zijn. De aanmeldingsperiode sluit op 30 juni 2016.

Norm

NEN-ISO 37120:2014 en

Duurzame ontwikkeling en veerkracht van gemeenschappen - Indicatoren voor stadsvoorzieningen en kwal...

Meer informatie over deze norm

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl