Vlag uit op Nederlandse Veteranendag

26-06-2013 Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe enkel op vastgestelde dagen. Komende zaterdag is zo'n dag, dan is het namelijk Nederlandse Veteranendag. Dan geldt de 'uitgebreid vlaggen instructie' en hangt de vlag uit op alle rijksgebouwen.

Nederland kent in totaal ongeveer 130.000 militaire veteranen. Deze groep bestaat uit ongeveer 100.000 ex-militairen en 30.000 nog actief dienende militairen. De Nederlandse Veteranendag wordt sinds 2005 altijd op de laatste zaterdag van juni georganiseerd.

Eisen voor het rood-wit-blauw

In 1937 tekende Koningin Wilhelmina het Koninklijk Besluit dat de kleuren van de Nederlandse vlag vaststelde: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Sinds 1958 is er een Nederlandse norm voor, NEN 3055. Daarin is de officiële kleur vastgesteld in Éclairage-coördinaten. Nogal wiskundig met driedimensionale x, y en z waarden, maar kijk maar eens of je eruit komt. We hebben deze norm gratis ter beschikking gesteld.

Met of zonder wimpel?

Op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit. En de kleur oranje? Ook die is vastgelegd in een norm uit 1958, NEN 3203. Ook deze is gratis te downloaden.Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl