Week van de circulaire economie: Kunststoffen

17-01-2018 Deze week zijn de transitie-agenda’s die behoren tot het Grondstoffenakkoord gepresenteerd. Eén van deze agenda’s gaat in op kunststoffen. Kunststoffen komen in alle soorten en maten voor in heel veel verschillende soorten producten. Of het nou een computer, een shampoo fles of de verpakking van brood is. Deze kunststoffen kunnen gemaakt zijn van nieuw, het zogenaamde ’virgin’ materiaal of van gerecycled materiaal. De productie van gerecyclede kunststof wordt steeds volwassener. Via de afvalverwerkers is de laatste jaren een grote stroom ontstaan, die wordt uitgesorteerd tot bruikbare fracties om weer nieuwe kunststof van te maken. De hoeveelheid hoogwaardig recyclaat is echter nog lager dan gewenst.

Of het nu gaat om kunststof kratten of stofzuigers, de fabrikanten geven aan dat het noodzaak is eigenschappen van gerecyclede plastics vast te leggen. Met dergelijke algemeen geaccepteerde standaarden krijgen marktpartijen duidelijkheid over de kwaliteit en hoeven ze niet steeds opnieuw met afzonderlijke toeleveranciers afspraken te maken. Tegelijkertijd biedt het voor recyclingbedrijven de mogelijkheid voorraad te gaan produceren. Dit zal de markt open maken en vergroten. Het is belangrijk hierbij alle spelers in de keten te betrekken: producenten van kunststof-recyclaat, compounders en producenten van eindproducten. NEN is hierover in gesprek met de branche. Ontwikkeling van product-specificaties kan ook een belangrijk onderdeel vormen van de Europese plastics strategy.

Een praktisch voorbeeld van de rol van NEN, is dat we samen met de NRK een bijdrage hebben geleverd aan de transitie-agenda voor kunststoffen door specificaties voor regranulaat op te stellen.

De standaarden of normen die hieruit voortvloeien kunnen standaarden voor een internationale markt worden.

Zelfde taal spreken

Wietse Wissema van Alligator Plastics en Erik de Ruijter NRK over de voordelen van de ontwikkeling van normen: 'Het is belangrijk dat je dezelfde taal spreekt als je afspraken over materialen wilt maken. Je kunt dan op voorraad gaan produceren, dat is veel efficiënter dan bij iedere bestelling iets op maat maken. Je kunt ook grotere volumes realiseren en daarmee een grotere bijdrage aan een circulaire economie leveren.'

Weten wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van kunststoffen en normen? Kijk dan op de website.

Meer weten?

Bent u ook bezig met de overgang naar een circulaire economie en wilt u zich onderscheiden met aantoonbaar gevalideerde circulaire producten en diensten?
Merkt u dat normen, richtlijnen of keurmerken nog niet geschikt zijn of misschien zelfs nog niet bestaan voor uw nieuw ontwikkelde producten, processen en/
of diensten? Dan kunnen wij de oplossing bieden.

Neem gerust contact op met NEN, zodat we kunnen kijken welke mogelijkheden er zijn. Want juist dat is onze rol: het bijeen brengen van partijen die belang hebben bij afspraken over een bepaald onderwerp en daardoor de marktintroductie van nieuwe producten versneld wordt. Heeft uzelf al een inspirerend voorbeeld van de wijze waarop u de transitie naar een circulaire economie heeft gemaakt? Dan willen we graag met u in contact komen!

E-mail naar circulair@nen.nl of telefoon 015 2 690 329. Verhalen van onze ambassadeurs lezen of luisteren? Ga naar www.nen.nl/circulair en www.nen.nl/podcast.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl