Wereld Braille Dag: normen voor het brailleschrift

04-01-2017 Vandaag, op de vierde dag van het nieuwe jaar, is het Wereld Braille Dag. Deze dag staat in het teken van de uitvinder van brailleschrift, Louis Braille, die op 4 januari is geboren. Met de Wereld Braille Dag wil men jaarlijks het belang en de betekenis van braille onder de aandacht van een groot publiek brengen. Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te kunnen communiceren.

Voor deze gelegenheid wordt Manneken Pis door de Brailleliga verkleed als kleine blinde schooljongen waarbij hij een witte stok vast houdt en begeleid wordt door een geleidehond. Hij vertegenwoordigt die dag alle personen met een visuele handicap.

Dit initiatief trekt de aandacht en richt zo de schijnwerpers op Louis Braille en natuurlijk op het feit dat duizenden blinde personen (en slechtzienden) over de hele wereld dankzij hem toegang hebben verkregen tot informatie en communicatie.

Normen voor het brailleschrift

Er zijn een aantal Nederlandse en internationale normen voor het brailleschrift:

NEN 2422:1992 ‘Brailleschrift - De betekenis van 6-punts brailletekens graad 0 voor teksttoepassing’ omschrijft de betekenis die in Nederland aan elk 6-punts brailleteken graad 0 voor teksttoepassing wordt toegekend. De norm is van toepassing op het schrijven en drukken van braille en het omzetten van Nederlandstalige tekst in zwartschrift, in tekst in brailleschrift. Deze norm is ook in braille beschikbaar.

NPR 2424:1993 ‘Brailleschrift - Opmaak van brailleboeken’ geeft richtlijnen voor de opmaak van brailleboeken bij het vertalen van zwartschrift (studie)boeken in braille. Deze praktijkrichtlijn is ook in braille verkrijgbaar.

NEN 2426:1994 ‘Braille - 8-punts brailleschrift voor teksttoepassing’ is van toepassing op het schrijven en drukken van braille en het omzetten van zwartschrifttekst in brailletekst. In de norm zijn in zeven tabellen de braillepunten en de daaraan toegekende betekenissen gegeven.

NEN-ISO 17049:2013 ‘Toegankelijke ontwerpen - Toepassing van braille op verkeersborden, uitrusting en hulpmiddelen’ specificeert de fundamentele eisen voor braille op voorgenoemde onderwerpen, de dimensionale parameters van braille, de karakteristieken van de gebruikte materialen en de richtlijnen voor praktische implementatie.

NEN-EN-ISO 17351:2014 'Verpakking - Braille op verpakkingen van medicinale producten' specificeert eisen en verschaft begeleiding voor de applicatie van braille bij het labelen van medicinale producten.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl