Wereld Braille Dag

04-01-2015 Zondag 4 januari is het Wereld Braille Dag. Op deze dag is Louis Braille, de uitvinder van het brailleschrift, geboren. Met de Wereld Braille Dag wil men jaarlijks het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht van een groot publiek brengen. Dankzij Louis Braille hebben duizenden zeer slechtziende en blinde mensen over de hele wereld toegang tot informatie en de mogelijkheid om te communiceren.

In 1824 introduceerde Braille de zogenaamde ‘Methode van geschreven woorden en muziek door het gebruik van puntjes, voor het gebruik door blinden’. In de volksmond ook wel het Braille-systeem, dat in 1932 officieel internationaal erkend werd als blindentaal.

Normen voor brailleschrift

In Nederland hebben we een aantal normen voor brailleschrift, waaronder:

  • NEN 2422:1992 ‘Brailleschrift - De betekenis van 6-punts brailletekens graad 0 voor teksttoepassing’ omschrijft de betekenis die in Nederland aan elk 6-punts brailleteken graad 0 voor teksttoepassing wordt toegekend. De norm is van toepassing op het schrijven en drukken van braille en het omzetten van Nederlandstalige tekst in zwartschrift, in tekst in brailleschrift. Deze norm is ook in braille beschikbaar.
  • De praktijkrichtlijn NPR 2424:1993 ‘Brailleschrift - Opmaak van brailleboeken’ geeft richtlijnen voor de opmaak van brailleboeken bij het vertalen van zwartschrift (studie)boeken in braille. Deze praktijkrichtlijn is ook in braille verkrijgbaar.
  • NEN 2426:1994 ‘Braille - 8-punts brailleschrift voor teksttoepassing’ is van toepassing op het schrijven en drukken van braille en het omzetten van zwartschrifttekst in brailletekst. In de norm zijn in zeven tabellen de braillepunten en de daaraan toegekende betekenissen gegeven.

Afgezien van de normen voor braille in boeken, zijn er ook een aantal Europese en internationale normen voor de toepassing van braille op andere producten en voorwerpen, waaronder:

  • NEN-ISO 17049:2013 ‘Toegankelijke ontwerpen - Toepassing van braille op verkeersborden, uitrusting en hulpmiddelen’ specificeert de fundamentele eisen voor braille op voorgenoemde onderwerpen, de dimensionale parameters van braille, de karakteristieken van de gebruikte materialen en de richtlijnen voor praktische implementatie.
  • NEN-EN-ISO 17351:2014 'Verpakking - Braille op verpakkingen van medicinale producten' specificeert eisen en verschaft begeleiding voor de applicatie van braille bij het labelen van medicale producten.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl