Wereld Waterdag: Innoveren en kennis delen is noodzaak voor watersector!

22-03-2017 Vandaag is het Wereld Waterdag. Wat velen niet beseffen is dat water één van de grootste crisissen op de wereld is. We hebben als samenleving te maken met teveel, te weinig, of te vies water. Dit treft de economie, de emancipatie, de natuur en het milieu. Daarom staat water dit jaar bij NEN hoog op de agenda.

Veiligheid is een veel besproken issue in Nederland. De veiligheid op het gebied van water is de basis. Op dit moment hebben we dat goed op orde. Maar dat betekent niet dat er nog veel verbeteringen mogelijk zijn. Gisteren, op 21 maart 2017, was Henk Ovink, (Watergezant van het Kabinet), te gast bij het radioprogramma Eyeopeners van BNR om te praten over dit onderwerp. Hij vertelde onder andere over de gevolgen van de klimaatverandering: 'Wateroverlast komt bij ons het hardste aan'.

Campagne ‘Water, we leven ervan en vechter ertegen!’

Onlangs is er een campagne gestart bij NEN: ‘Water, we leven ervan en vechten ertegen!’. Daarin geven verschillende experts hun visie op de internationale impact, verduurzaming van de watercyclus en de beheersing van stedelijk water. Eén van die experts is Doulaye Kone, Deputy Director van de Bill en Melinda Gates Foundation. Hij vertelt over het ontwikkelen van een nieuwe ISO norm voor een nieuw type toilet dat zonder water, elektriciteit en aansluiting op het riool kan functioneren.

Reinvent the toilet

In veel ontwikkelingslanden is een toilet niet meer dan een gat in de grond of een eenvoudig spoeltoilet met een aansluiting op een septic-tank. Een aansluiting op een riool zoals we dat in de westerse wereld gewend zijn, is vaak niet mogelijk. Aanleg van een rioolstelsel is te kostbaar. Al twee eeuwen lang is er nauwelijks sprake van innovaties op dit vlak: 'Met ons project Reinvent the Toilet willen we die impasse doorbreken. We hebben de eisen flink aangescherpt om een wc te ontwikkelen die goed past bij de lokale omstandigheden. Zo moet het toilet ziektekiemen doden en moeten water, energie en andere herbruikbare grondstoffen terug te winnen zijn uit het afvalwater. Bovendien moet het een stand-alone systeem zijn zonder aansluiting op waterleiding, riool of elektriciteit, moet het nieuwe toilet betaalbaar zijn en in alle landen toepasbaar. Om dat voor elkaar te krijgen, ontwikkelen we samen met ISO en met partijen uit ontwikkelde en ontwikkelende landen een nieuwe internationale standaard voor nieuwe wc’s. Daarmee helpen we bedrijven om te innoveren en beleidsmakers om het gebruik van de opnieuw uitgevonden wc’s te stimuleren', aldus Doulaye Kone.

Innoveren en kennis delen

Op het gebied van waterkennis en watermanagement zijn we wereldwijd koploper, maar Nederland is niet het enige land met veel kennis en kunde op het gebied van water. Alleen kunnen we de wateropgave niet aan, maar door samenwerking en innovatie komen we heel ver. Daarom is het van groot belang om te innoveren en kennis te delen op nationaal en internationaal niveau.

Meer informatie

Lees alle inspirerende verhalen van de experts op het gebied van water op www.nen.nl/water.
Benieuwd naar de uitzending van BNR Eyeopeners met Watergezant van het Kabinet, Henk Ovink? Luister de uitzending hier terug!

Voor informatie over normen op het gebied van water of over het normalisatieproces: Willemien Bosch, consultant water, telefoon (015) 2 690 123 of e-mail willemien.bosch@nen.nl.

Meepraten over de toilet norm?

Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van ISO norm voor een nieuw type toilet dat zonder water, elektriciteit en aansluiting op het riool kan functioneren? Neem dan contact op met Rob Kotte, consultant Bouw & Installatie, telefoon: (015) 2 690 158 of e-mail rob.kotte@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

(015) 2 690 435

communicatie@nen.nl