Wij wensen u mooie, maar vooral ook veilige feestdagen!

21-12-2014 Volgend jaar wordt het jaar van veel 'grote' nieuwe normen, zoals de nieuwe versies van ISO 9001, NEN 1010 en ISO 14001. Wij danken iedereen die met ons samenwerkt, maar ook iedereen die onze normen gebruikt. We zien u graag terug in 2015!

Veilig vuurwerk afsteken? Normen dragen bij

Steekt u zelf graag vuurwerk af? Of kijkt u liever naar een vuurwerkshow? De meningen zijn daarover verdeeld, maar waar iedereen het wel over eens is, is dat vuurwerk veilig moet zijn. Om er zeker van te zijn dat vuurwerk veilig is, zijn er veiligheidseisen voor vuurwerk opgesteld. Voor consumentenvuurwerk is er de Europese normenserie NEN-EN 15947 ‘Pyrotechnische artikelen – Vuurwerk, categorieën 1, 2 en 3’. Deze normserie bestaat uit verschillende delen. In deel 3 is opgenomen welke informatie er in ieder geval op de etiketten moet staan. Voor bepaalde typen vuurwerk is afgesproken dat op het etiket moet worden vermeld wat de minimale afstand is voor toeschouwers bij het afsteken van dat vuurwerk.

Normen voor oogbescherming

NEN heeft geen norm voor de vuurwerkbril, maar er is wel een algemene Europese norm voor oogbescherming; NEN-EN 166. De norm omschrijft functionele eisen voor verschillende typen van persoonlijke oogbescherming. Basiseisen voor alle oogbescherming, classificatie, gezichtsveld, testmethoden en informatie voor gebruikers staan ook in de norm.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over de norm voor vuurwerk of over het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument, telefoon (015) 2 690 224 of e-mail hieke.reijnhoudt@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over de norm voor oogbescherming of over het normalisatieproces: Stephanie Jansen, consultant Industrie & Veiligheid, telefoon (015) 2 690 441 of e-mail stephanie.jansen@nen.nl.

Eerder door u bekekenMeer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl