World Standards Day

14-10-2014 Op 14 oktober is het World Standards Day (Wereld Normalisatiedag). Deze dag is een eerbetoon aan alle mensen wereldwijd die normalisatie mogelijk maken: producenten, fabrikanten, eindgebruikers, leveranciers, overheden, brancheorganisaties, adviesinstellingen etc. Het thema dit jaar is: ‘Standards level the playing field’.

Producten worden tegenwoordig niet meer door één land gemaakt, maar door de hele wereld. Voor ze bij de consument aankomen, maken ze een internationale reis waarbij in verschillende landen onderdelen worden toegevoegd. Door internationaal afspraken en specificaties vast te leggen worden globale markten opengesteld, wordt economische groei geprikkeld en bureaucratie verminderd.

MKB

Internationale normen zijn hulpmiddelen ontwikkeld door deskundigen en experts uit verschillende sectoren van over de hele wereld. Normen zijn niet alleen voor multinationals, juist kleine en middelgrote ondernemingen kunnen er hun voordeel mee doen. Producten die voldoen aan internationale normen krijgen makkelijker een certificaat en kunnen daardoor wereldwijd verkocht worden. Hierdoor is het MKB in staat om deel te nemen aan de mondiale markt en te profiteren van de overdracht van technologie.

'Best Practices'

Internationale normen bevatten universeel geharmoniseerde ‘best practices’. Het samenvatten van deze best practices voorkomt dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Normen ondersteunen interoperabiliteit en compatibiliteit, verschaffen een solide basis voor het ontwikkelen van innovaties en faciliteren markttoegang voor nieuwe producten. Zo kunnen ze gebruikt worden om efficiëntie te meten, te vergelijken en te vergroten, en tegelijkertijd om verspilling terug te dringen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat producten, diensten en technologieën van verschillende verkopers op elkaar aansluiten. En zo profiteert de consument van ruimere keuze, betere kwaliteit en lagere prijzen.

Aanvullende informatie over World Standards Day is te vinden op de website van ISO.

Wie organiseert World Standards Day?

Dit doen de internationale normalisatie-organisaties IEC (International Electrotechnical Commission), ISO (International Organization for Standardization) en ITU (International Telecommunication Union). Maar in alle landen die lid zijn van ISO wordt aandacht besteed aan deze dag!

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl