Zet de verwarming lager: het is ‘Warme Truiendag’!

10-02-2017 Wat een kou vandaag! Zo koud dat het verstandig is een warme trui te dragen. Maar er is nog een reden om je warm aan te kleden, het is namelijk Warme Truiendag. Het idee van deze dag: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 6% energie per graad en dus 6% CO2 uitstoot. De Warme Truiendag is een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland en wordt elk jaar op of rond 16 februari gehouden – de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst van kracht werd.

Met deze actie wordt de klimaatverandering weer onder de aandacht gebracht. Doel is ook om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. Een dikke trui is uiteraard aan te raden als je warm wilt blijven indien je de verwarming lager zet. Maar hoe weet je zeker dat je trui echt warm is?

Normen voor een warme trui

100% wol of een mix van wol en acryl: het label geeft de samenstelling van een warme trui. Er zijn veel verschillende normen voor textiel. Zo zijn er onder andere normen voor de gebruikte materialen in kleding. Voor de bepaling van de vezelsamenstelling is er de NEN-EN-ISO 1833-serie. Deze serie bevat testmethoden voor de chemische analyse van de vezelsamenstelling van textiel. Door middel van deze test kan de precieze samenstelling van de warme trui objectief worden bepaald.

Als je trui warm moet zijn, dan is het natuurlijk ook van belang dat die geen wind doorlaat om te voorkomen dat de drager het snel koud krijgt. NEN-EN-ISO 9237:1995 'Textiel - Bepaling van de luchtdoorlatendheid van weefsels' is er om de luchtdoorlatendheid van kleding te bepalen. Er wordt een vastgestelde luchtstroom door de kleding gestuurd. Met een sensor wordt gemeten hoeveel lucht er door het materiaal heengaat.

Meer informatie

Lees meer over de Warme Truiendag.
Voor meer informatie over deze normen of over het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, Consultant Consumentenzaken, telefoon (015) 2 690 224 of e-mail hieke.reijnhoudt@nen.nl.

Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl