Zomerse normen

15-07-2014 De zomer is nu echt begonnen, het is half juli en de temperatuur loopt op. In huis hou je het koel door de zonneschermen naar beneden te doen, zelf koel je af met een lekker ijsje. En ’s avonds gaat natuurlijk de barbecue aan. In deze ontspannen sfeer wil je je niet druk hoeven maken om eventuele risico’s die aan het gebruik verbonden zijn. Goed dus dat er normen zijn waaraan deze producten moeten voldoen.

Het zonnescherm mag niet naar beneden vallen, de barbecue mag niet ontploffen en van het ijsje wil je geen voedselvergiftiging krijgen. Om veiligheid te garanderen zijn er Europese normen ontwikkeld voor barbecues en zonneschermen. Daarnaast zijn er ISO-normen voor roomijs. Zorgeloos genieten maar!

Normen voor barbecues

NEN-EN 1860 ‘Apparaten, vaste brandstoffen en aanmaakhulpmiddelen voor barbecuen’ bestaat uit vier delen: barbecues voor vaste brandstoffen, houtskool en houtskoolbriketten voor barbecuen, hulpmiddelen voor het aanmaken van brandstof in barbecuetoestellen en barbecues gestookt met vaste brandstoffen voor eenmalig gebruik. Er worden eisen in beschreven voor o.a. het materiaal, de constructie en gebruiksinstructies van barbecues, de veiligheid van aanstekers en de samenstelling en vorm van houtskool en briketten.

Een lekker ijsje

ISO 3728 ‘Roomijs en melkijs’ beschrijft hoe het totale drogestofgehalte in beide ijssoorten te bepalen. De norm geeft eisen voor de benodigde apparatuur, het materiaal, de procedure en de berekening van het resultaat.

Zonnescherm

Zonneschermen worden op allerlei onderdelen getest voor ze in de verkoop gaan. Een greep uit de verschillende testonderdelen: NEN-EN 14201 ‘Weerstand tegen terugkerende handelingen’ stelt eisen aan de testmethoden voor de mechanische duurzaamheid, NEN-EN 1932 ‘Weerstand tegen windbelastingen’ specificeert de testmethoden om de windweerstand van zonneschermen en luiken te meten en NEN-EN 12194 ‘Onjuiste bediening’ beschrijft de tests die bepalen in welke mate het zonnescherm opgewassen is tegen foutief gebruik.
Eerder door u bekeken

Meer informatie?

Neem contact op met NEN Communicatie

communicatie@nen.nl