Blockchain en Electronic Distributed Ledger Technologies (ISO voorstel)
De wereldwijde interesse in Blockchaintechnologie is de laatste jaren enorm toegenomen. Waar de technologie zijn eerste bekendheid kreeg met het digitale betaalmiddel Bitcoin is inmiddels duidelijk dat meerdere toepassingsvarianten/transactievarianten mogelijk zijn. Zowel in de financiële sector als daarbuiten onderzoeken consortia, startups en gevestigde partijen de mogelijkheden.

In het kort kan Blockchain omschreven worden als een technologie die het mogelijk maakt om transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).

Voor meer informatie over de werking en invulling van Blockchain technologie kunt u onderstaande video’s bekijken:
Understand the Blockchain in Two Minutes
IBM talks Blockchain at InterConnect 2016

Om de interoperabiliteit en data uitwisseling tussen gebruikers, applicaties en systemen te kunnen verbeteren stelt het Normalisatie Instituut van Australië (Standards Australia) voor om internationale standaarden te ontwikkelen (ISO-normen) voor Blockchain technologie en Electronic Distrubuted Ledger Technology.

De International Organization for Standardization (ISO) heeft alle 161 leden (waaronder NEN) gevraagd het voorstel voor te leggen aan de nationale stakeholders.

De stemtermijn loopt tot 1 juli 2016.

In Nederland is NEN de aangewezen partij om de nationale stem te bepalen t.a.v. dit voorstel. De stem wordt bepaald op basis van een uitgebreide marktconsultatie. Hierbij worden Nederlandse belanghebbende partijen gevraagd naar hun mening over dit voorstel (voor/tegen/neutraal) en interesse in eventuele deelname aan het normalisatiewerk.

Voor meer informatie over dit voorstel kunt u de tab “Documenten” raadplegen. Wanneer u meer inhoudelijk het voorstel wilt bespreken of een stem wilt afgeven dan kunt u contact opnemen met Gertjan van den Akker (telefoon: 015 2 690 426) of Marc van Steenoven(telefoon: 015 2 690 427).

Eerder door u bekeken

Contact

Wanneer u meer inhoudelijk het voorstel wilt bespreken of een stem wilt afgeven dan kunt u contact opnemen met: Gertjan van den Akker of Marc van Steenoven.

Gertjan: (015) 2 690 426
Marc: (015) 2 690 427

E-mailnieuwsbrief NEN Publiek

Nieuwe normalisatie ontwikkelingen in uw vakgebied? Als abonnee bent u als eerste op de hoogte
Schrijf je nu in

Contact normontwikkeling

Wilt u meer informatie over of meedoen aan het ontwikkelen van normen? Mail dan naar:

marketingno@nen.nl

Certificaat of keurmerk?

Wat zijn de opties?
NEN faciliteert het maken van afspraken tussen marktpartijen en vervult een brugfunctie tussen normalisatie en certificatie. Voor meer informatie over Certificatie en keurmerken.
Kunnen we hiervoor bij NEN terecht?
Jazeker!Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Business Development, 015 2 690 372 of businessdevelopment@nen.nl.